Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un balerin, două casnice și patru șoferi candidează la alegerile pentru Parlamentul European

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2024

Potrivit datelor preliminare comunicate de Biroul Electoral Central, 542 de candidați s-au înscris la alegerile europarlamentare, cele în urma cărora din România ar urma să ajungă 33 de aleși în legislativul de la Strasbourg. 

Conform unui raport întocmit de Expert Forum, cei mai mulți dintre cei înscriși în cursa electorală, 54, sunt pensionari, după care în clasamentul ocupațiilor urmează director/manager/administrator, deputat (23), antreprenor, avocat, europarlamentar (20).

Patru șoferi candidează pentru Parlamentul European

La alegeri va participa și un balerin, George Gheorghiu, aflat pe poziția a 31-a pe lista AUR. Dar și patru șoferi. Este vorba despre Popa Ioan Ciprian, poziția a 14-a pe lista Partidului Patrioților, Sandu Constantin, poziția a 38-a pe lista Alianței România Socialistă, respectiv Florinel Ciobanu, poziția a 39-a pe lista Reper.

Printre aspiranții la un loc în legislativul european sunt și două casnice. Este vorba despre Romina Iuliana Țepei, aflată pe poziția a 11-a pe lista Partidului Patrioților, respectiv Iosif Claudia, poziția a 30-a pe lista Alternativa Dreaptă.

Participarea femeilor la procesul electoral

Pentru alegerile din iunie, partidele și alianțele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) și 364 candidați de sex masculin (68%). În 2019, 31% din candidați au fost femei, deci nu există o creștere în 2024. Comparativ, în prezent, 5 din 33 de europarlamentari din femei (15%).

Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR și SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianța Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%.

La nivel de partid cele mai echilibrate sunt USR (12 F/11 M) și PSD (12 F/11 M). Doar un sfert din candidații liberali sunt femei – 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidați sunt femei. Analiza datelor arată că 10 din 15 partide/alianțe au inclus o femeie în primele trei locuri. La Alianța Dreapta Unită prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina – Mădălina Prună), iar la Alianța PSD+PNL se regăsește pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziționată femeie este pe locul 4 – Teodorescu Maria – Georgiana.

Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD și ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii