Un avocat și trei afaceriști, condamnați definitiv în dosarul ceasurilor de lux
Instanța supremă a condamnat, definitiv, trei afaceriști și un avocat, obligându-i să plătească 5 milioane de lei obținuți din evaziune fiscală și spălare de bani. Astfel, Bogdan Roșu, administrator a două societăți comerciale, a primit o pedeapsă de 6 ani închisoare, Ion Roșu, asociat și administrator a două societăți comerciale, o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare, Cătălin Florin Ivan, administrator al unor societăți comerciale la data faptelor, în prezent avocat în Baroul București, la o pedeapsă de 4 ani închisoare.
Totodată, a fost condamnat Paolo Pagliotto la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare, iar societatea Belgravo Trade a fost condamnată la plata unei amenzi de 700.000 de lei și dizolvarea persoanei juridice.
În cazul lui Paolo Pagliotto, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Despăgubiri civile de 5 milioane de lei
În același timp, judecătorii i-au obligat pe Roșu Bogdan, Roșu Ion, Pagliotto Paolo, Ivan Florin Cătălin și SC Belgravo Trade International SRL, în solidar, la plata către Direcția Generală a Finanțelor Publice București, a sumei de 5.218.950 de lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii.
În martie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe inculpați după ce, începând cu anul 2008, Belgravo Trade International SRL, deținută de Ion și Bogdan Roșu ar fi inițiat o relație de afaceri cu un partener intracomunitar, din Italia, constând în achiziționarea de la acesta de ceasuri de lux și bijuterii în scopul revânzării în România.
Persoana care a intermediat relația dintre cele două societăți și care s-a și ocupat de transportul bunurilor și de plăți era Paolo Pagliotto, care deținea și o firmă în Italia. Potrivit DNA, relațiile comerciale s-au derulat în condiții bune și cu respectarea obligațiilor asumate de ambele părți până la sfârșitul anului 2009 – începutul anului 2010, când Belgravo Trade SRL ar fi achiziționat în mai multe tranșe, marfă în valoare de 502.427 de euro, pe care nu ar mai fi plătit-o furnizorului.
Tâlhărie inventată
În decembrie 2009, Paolo Pagliotto ar fi ridicat marfă în valoare de 297.700 de euro de la partenerul italian, care urma să fie predată de asemenea lui Bogdan Roșu. Documentele însoțitoare ale mărfurilor ar fi fost unele de predare în regim de consignație către o societate cipriotă, despre care italianul ar fi cunoscut că îi aparține lui Bogdan Roșu.
Ulterior, italianul ar fi reclamat autorităților italiene comiterea unei tâlhării asupra sa, la biroul său din Verona, în urma căreia ar fi fost deposedat de bunurile pe care le transporta, motiv pentru care reprezentanții Belgravo Trade ar fi refuzat să mai achite marfa achiziționată.
În iunie 2010, partenerul italian a formulat plângere penală împotriva inculpaților Bogdan Roșu și Paolo Pagliotto pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală.
Potrivit DNA, în septembrie 2010, la dosarul privind plângerea formulată de partenerul italian au fost conexate alte două plângeri penale, formulate de societăți comerciale italiene, împotriva partenerilor români pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prejudiciul fiind de 502.200 euro.
În ceea ce-l privește pe Florin Cătălin Ivan, acesta ar fi furnizat facturi nereale privind achiziționarea mai multor ceasuri de valoare de către Belgravo Trade SRL de la una din firmele sale, care la rândul său, le-ar fi cumpărat de la o altă societate, declarată contribuabil inactiv. Mai mult, această firmă, care nu ar fi deținut documente de proveniență a bunurilor, avea ca obiect de activitate comerțul cu cereale.