Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Un atac cibernetic a vizat serverele Spitalului CF Witting din București. Atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea datelor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 iulie 2021

Un atac cibernetic prin aplicația ransomware PHOBOS care a vizat serverele Spitalului Clinic Nr.1 CF Witting din București a fost investigat de Serviciul Român de Informații și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

Potrivit SRI, ulterior criptării datelor, atacatorii au solicitat plata unei răscumpărări pentru decriptarea acestora, plată ce nu a fost realizată de instituția afectată. Cu toate acestea, activitatea curentă a spitalului nu a fost întreruptă, continuitatea fiind asigurată prin utilizarea registrelor offline.

Mai mult, prezentul atac este similar celui din vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost afectate de PHOBOS, în contextul lipsei unor soluții antivirus la nivelul infrastructurii IT&C utilizate de acestea.

Ransomware-ul PHOBOS prezintă un nivel de complexitate medie, utilizând ca metodă de infecție, preponderent, conexiunile de tip Remote Desktop Protocol (RDP).

În vederea prevenirii unor atacuri de tip ransomware, experții Centrului Național CYBERINT și CERT-RO recomandă implementarea unor politici și măsuri de securitate precum:

– Utilizarea unei soluții antivirus actualizate;

– Dezactivarea serviciului RDP de pe toate stațiile și serverele din rețea;

– Actualizarea sistemelor de operare și a tuturor aplicațiilor utilizate;

– Schimbarea frecventă a parolelor tuturor utilizatorilor, respectând recomandările de complexitate;

– Verificarea periodică a tuturor utilizatorilor înregistrați, pentru a identifica utilizatorii noi, adăugați în mod nelegitim;

– Realizarea unor copii de siguranță a datelor critice pe suporți de date offline;

– Păstrarea datelor criptate în eventualitatea în care ar putea apărea o aplicație de decriptare în mediul online.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW