Wednesday, August 17, 2022
Jurnalism corect


Ultimele ore de negocieri intense, culisele scenariilor pentru viitorul Guvern – SURSE

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 5 decembrie 2020 Etichete: , ,

Cu o zi înainte de alegeri, negocierile sunt pe ultima sută de metri iar partidele își fac ultimele calcule. Un guvern PNL-USR PLUS-/+PMP este varianta discutată cel mai intens în aceste ultime ore de dinaintea scrutinului parlamentar, spun mai multe surse politice, consultate de Main News.

Cea mai intens discutată variantă de guvern este PNL+USR PLUS+/-PMP. Coaliția care ar putea forma o majoritate și, implicit, un nou Executiv.

Scenarii mai sunt în jurul PNL, însă. O altă variantă, în situația în care USR PLUS nu va guverna, ar putea fi PNL+PMP+UDMR+minorități.

Este greu de crezut, dacă nu imposibil, ca PNL să obțină singur scorul electoral necesar.

De altfel, într-un interviu pentru Main News, politologul Cristian Pîrvulescu a analizat opțiunile de după 6 decembrie. El exclude varianta ca un singur partid să dea viitorul Guvern.

Nicio șansă. Nici măcar foarte mică. Șansa aceasta este 0. În România nu s-a întâmplat decât o singură dată, în 1990, în codiții particulare, după aceea nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus Pîrvulescu.

Politologul dă cele mai mari șanse unui guvern format în jurul PNL.

Este pentru prima dată când șansele președintelui Iohannis de a forma un Guvern care să-i fie favorabil sunt serioase, mai mari decât erau în 2016, când toate evidențele arătau că PSD se va clasa pe primul loc. Acum, varianta cea mai probabilă e un Guvern în jurul PNL, iar USR ar putea, în anumite condiții, să fie suficient pentru a asigura o majoritate, dar mi-e teamă că ar fi nevoie de un al treilea partid: PMP sau UDMR”, a spus Pîrvulescu.

Mai mult ca sigur, o propunere de guvern se va forma și în jurul PSD, care ar putea atrage fie PMP, fie UDMR într-o eventuală coaliție. Este clar, însă, că o astfel de variantă va întâmpina mari dificultăți la Palatul Cotroceni și va rămâne, cel mai probabil, o propunere.

Cine vrea și cine nu vrea mulți români la vot

Pîrvulescu a explicat și ce partide ar fi avantajate sau dezavantajate, în funcție de prezența la urne. Dacă va fi redusă, PSD va avea de câștigat, a punctat politologul.

Ca întotdeauna PSD, chiar dacă unii cred că PSD va avea de suferit. Persoanele în vârstă care votează PSD nu sunt foarte înspăimântate de pandemie. În zona rurală PSD are majoritatea primarilor și își va mobiliza electoratul”, potrivit acestuia.

O prezență masivă va ajuta, însă, USR, în special.

„O prezență mare ar favoriza USR, iar apoi PNL. PNL nu este defavorizat foarte mult în momentul de față, iar așa o să înțelegem de ce au încercat să-și asigure primari prin orice mijloace, pentru a avea mobilizare la vot la alegerile parlamentare. PSD va avea o problemă cu PRO România, care va lua voturile celor din clasa mijlocie care nu ar vrea să voteze cu PSD care are o imagine negativă, dar nici nu ar putea să voteze în altă parte și AUR care este continuatorul PRM și ar lua din electoratul PSD, un 1-2%”, a explicat specialistul.

Redistribuirea

„Acele voturi se vor redistribui în favoarea primului partid, proporțional în funcție de numărul de voturi. Ar putea să fie multe voturi de redistribuit, mai mult de 5%. Dacă sunt peste 5% schimbă raportul de forțe în Parlament. Cu aproximativ 2 voturi la PNL și un procent la USR ar putea da 51%”, a mai explicat politologul.

Cine riscă să nu prindă Parlamentul?

„UDMR și PMP sunt în aceeași situație, ar putea să nu treacă pragul, iar dacă nu trec pragul, PMP dispare. UDMR și PMP sunt la limită, dar vor fi avantajate de prezența redusă la vot, pentru că sunt partide care au un electorat mic, dar stabil. Dacă prezența va fi mai mică de 35% sigur vor intra, dacă prezența va fi în jur de 40%, atunci vor avea probleme serioase”, a spus Pîrvulescu.

Sursele politice Main News au explicat că și Pro România, partidul lui Victor Ponta, are serioase probleme legate de atingerea pragului care să permită intrarea în Parlament.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW