Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Ultima zi pentru depunerea Declarației Unice: Cine trebuie să depună formularul

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 27 mai 2024 Etichete:

Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune declarațiile de venit pentru anul 2023, de către persoanele fizice care au avut venituri extrasalariale.

Potrivit ANAF, cei care nu depun declarația riscă amenzi între 50 și 500 de lei.

Declarația Unică trebuie completată și depusă de persoanele fizice care, în anul de impunere, au obținut venituri sau au înregistrat pierderi din România sau din străinătate și care au obligația de a plăti impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, conform Codului fiscal.

Cine depune declarația unică?

– profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au beneficiat de:

– indemnizaţia prevăzută la art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 282/2020, cu modificările şi completările ulterioare;

– indemnizaţia prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificările ulterioare;

– indemnizaţia prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a) sau lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declarația poate fi depusă online prin intermediul serviciului „Spațiul Privat Virtual” disponibil pe portalul www.anaf.ro.

De asemenea, se poate depune prin serviciul „Depunere declarații” disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, folosind un certificat digital calificat sau în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

 

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW