Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Ultima zi de armistițiu în Gaza / Hamas dorește prelungirea acordului de încetare a focului

By Ana Teșcan , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 27 noiembrie 2023

Armistițiul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas a intrat luni, 27 noiembrie, în ultima sa zi, cu grupul militant declarându-se dispus să prelungească încetarea focului după eliberarea unor ostatici, inclusiv a unui orfan în vârstă de patru ani, notează The Guardian

Armistițiul, care a început vineri, 24 noiembrie, a dus la eliberarea a zeci de ostatici capturați de Hamas, cu peste 100 de deținuți palestinieni eliberați în schimb de către Israel.

Atenția se îndreaptă acum către posibilitatea prelungirii încetării focului înainte de expirarea programată la începutul dimineții de marți.

„Acesta este obiectivul meu, acesta este obiectivul nostru, să menținem această pauză și după ziua de mâine, astfel încât să putem continua să vedem mai mulți ostatici eliberați și să furnizăm mai mult ajutor umanitar celor care au nevoie în Gaza”, a declarat președintele american Joe Biden, conform sursei citate.

Hamas și-a semnalat disponibilitatea de prelungire a armistițiului, o sursă spunând pentru AFP că grupul le-a transmis mediatorilor că sunt deschiși să o prelungească încetarea focului cu „două până la patru zile”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, 26 noiembrie, că a discutat cu Biden și ar fi dispus să prelungească armistițiul dacă asta ar însemna că în fiecare zi suplimentară să fie eliberați 10 ostatici.

În cadrul armistițiului, 50 de ostatici ținuți captivi de Hamas urmau să fie eliberați în schimbul a 150 de deținuți palestinieni. De la început s-a convenit prelungirea încetării focului dacă sunt eliberați cel puțin 10 captivi israelieni în plus în fiecare zi.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW