Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Ultima numire făcută de Drulă la Transporturi. Cine e Marin Griguță, noul șef al Companiei de Investiții Rutiere

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 septembrie 2021

Înainte de anunțul făcut de vicepremierul Dan Barna, potrivit căruia miniștrii USR PLUS, printre care și Cătălin Drulă, își vor da demisia marți dimineață din Guvernul condus de Florin Cîțu, ministrul Transporturilor l-a numit pe Marin Grigoruță în fruntea Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR).

Marin Griguță este un expert în domeniul său – inginer, are o experiență de peste trei decenii în managementul lucrărilor de infrastructură feroviară, rutieră și aeroportuară. A lucrat pentru companii mari de profil din Germania și Qatar, iar acum revine în România, fiind unul dintre primii specialiști care au spus „da” acestei provocări, pe care am numit-o: o nouă aventură frumoasă”, a anunțat Cătălin Drulă, luni.

Încă ministru al Transporturilor pentru următoarele 12 ore, Drulă susține că prima misiune a directorului general de la CNIR este să formeze o echipă de oameni competenți, să structureze noua companie și să o dezvolte pentru a livra proiectele din Master Planul de Transport al României.

Profesionalismul trebuie să devină regula, nu excepția, iar CNIR este una dintre garanțiile că reformăm sistemul din temelii”, a precizat ministrul Transporturilor.

Ce este CNIR

Compania Națională de Investiții Rutiere a fost înființată, prin Ordonanță de Urgență, în anul 2016, pe vremea fostului prim-ministru Dacian Cioloș.

Pe 30 martie, Cătălin Drulă descria CNIR drept „capacitatea administrativă de a derula proiecte de investiții în autostrăzi și drumuri expres noi”.

Ministrul Transporturilor preciza că sursa de finanțare a CNIR va fi o cotă parte din veniturile realizate prin rovinietă.

„Bugetul alocat este unul record la toate capitolele. Iar noua companie va veni să consolideze resursa umană din sistem: oamenii profesionişti, experţii, managerii de proiect, inginerii și proiectanţii care să gestioneze aceste proiecte şi să se asigure că se livrează la timp. Nu înființăm o nouă companie care să consume bani publici din bugetul de stat în plus”, arăta ministrul.

Cine este Marin Griguță

Născut în 1963, Marin Griguță a terminat Geologie și Geofizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, cu specializarea în geologie, potrivit CV-ului său.

A lucrat la proiecte de infrastructură precum Metroul din Doha, șoseaua de centură Reutlingen din Germania, calea ferată de mare viteză Benghasi – Tobruk sau ICE – Nurnberg – Ingolstadt. În România a ajutat la modernizarea Aeroportului din Sibiu.

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW