Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marea Britanie vrea să propună NATO o desfăşurare „majoră” de trupe în Europa / Boris Johnson intenționează să dubleze numărul militarilor

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 ianuarie 2022

Marea Britanie se pregătește pentru o potențială desfășurare majoră de trupe în Europa săptămâna viitoare, în contextul în care tensiunile de la granița Rusia-Ucraina nu contenesc, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Oferta pe care Marea Britanie se gândește să o facă celorlalți membri NATO ar dubla numărul de trupe britanice desfășurate în Europa de Est și ar trimite arme defensive în Estonia, într-un efort de a întări granițele din estul Europei, potrivit unei declarații pe care Johnson a făcut-o sâmbătă, citată de The Hill.

„Am ordonat forțelor noastre armate să se pregătească să se desfășoare în Europa săptămâna viitoare, asigurându-ne că suntem capabili să ne sprijinim aliații din NATO. Ar trimite un mesaj clar Kremlinului – nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare și vom fi întotdeauna alături de aliații noștri din NATO în fața ostilității rusești”, a spus Boris Johnson.

Oficialii britanici se vor întâlni luni pentru a discuta opțiunile militare și vor lua o decizie săptămâna viitoare.

Casa Albă a lansat un avertisment privind amenințarea iminentă a unei invazii rusești în Ucraina, în condițiile în care Moscova a desfășurat peste 100.000 de soldați la granița ucraineană. Săptămâna trecută, Biroul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Marea Britanie au transmis că au obținut informații potrivit cărora guvernul rus plănuiește să instaleze un lider pro-rus în Ucraina. Rusia a negat că ar avea vreun plan de a invada Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat vineri că va trimite trupe în Europa de Est, „în curând”.

Statele Unite au plasat 8.500 de soldați în stare de alertă sporită pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, la începutul acestei săptămâni, dar Biden a declarat, vineri seară, reporterilor că nu va trimite „multe” trupe în regiune.

Vineri, administrația lui Johnson a declarat că premierul plănuiește să viziteze Rusia și să vorbească la telefon cu Putin în încercarea de a preveni o invazie. Johnson, care a declarat anterior că orice incursiune rusă în Ucraina ar fi un „dezastru pentru lume”, intenționează, de asemenea, să se întâlnească cu aliații NATO la începutul lunii viitoare, potrivit Reuters.

Foto: Facebook/ Boris Johnson

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *