Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană propune începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Executivul Uniunii Europene urmează să propună inițierea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, potrivit a doi oficiali europeni citați de Reuters.

Ambii oficiali, care au văzut și sunt familiarizați cu proiectul de raport al Comisiei Europene înainte de publicarea acestuia, au menționat că, de fapt, negocierile formale cu Kievul și Chișinăul ar putea începe anul viitor. Aceștia au adăugat că raportul Comisiei privind extinderea, care va conține, de asemenea, progresele înregistrate de alți aspiranți la UE, trebuie să fie finalizat înainte de publicarea oficială.

La data de 5 octombrie, Parlamentul European a aprobat cu o majoritate semnificativă o rezoluție care propune începerea discuțiilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2023. În cadrul acestei rezoluții s-au solicitat, printre altele, măsuri pentru o liberalizare permanentă a comerțului cu Uniunea Europeană și integrarea Republicii Moldova în piața unică europeană înainte de finalizarea procesului de aderare.

Acest lucru vine la mai bine de 20 de luni de la invazia Rusiei în Ucraina. La Kiev, un oficial guvernamental de rang înalt și-a exprimat optimismul cu privire la faptul că CE va oferi o evaluare pozitivă a cererii de aderare a Ucrainei. Aceasta este o realizare foarte urmărită de Ucraina, mai ales că trupele sale se confruntă cu oboseala din cauza războiului și există îngrijorări cu privire la viitorul ajutorului militar crucial al SUA.

Comisia Europeană va realiza o evaluare a Ucrainei în șapte domenii de reformă într-un raport care va juca un rol esențial în procesul decizional din cadrul summitului UE din decembrie.

FOTO: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW