Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


UE pregătește un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar gazul rusesc nu va fi inclus

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 iulie 2022

Uniunea Europeană pregătește un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar este deja clar că nu va reduce importurile de gaze rusești, deoarece prea multe state membre nu se pot adapta suficient de repede, a declarat premierul ceh, Petr Fiala, pentru Reuters.

Fiala a afirmat că se așteaptă ca sancțiunile care sunt acum finalizate de executivul UE pentru a intensifica presiunea asupra Rusiei să interzică importurile de aur, între altele. De asemenea este luată în calcul extinderea listei de bunuri cu dublă utilizare ce vor fi interzise pentru export în Rusia, precum şi adăugarea unor noi nume de oficiali ruşi pe lista sancțiunilor.

Comisia Europeană ar trebui să fie pregătită să prezinte pachetul în următoarele zile, iar statele membre l-ar putea aproba imediat după aceea, a declarat Fiala într-un interviu.

„Un al șaptelea pachet este în curs de pregătire și cred că este unul bun. Ceea ce este cu siguranță problematic este includerea energiei în sancțiuni, deoarece trebuie respectată o regulă conform căreia sancțiunile trebuie să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care impun sancțiunile”, a declarat Fiala.

Premierul Cehiei a adăugat că nu există nicio șansă ca gazul rusesc să fie inclus în pachetul de sancțiuni.

„Cred că nu ar trebui să fie în acest nou pachet de sancțiuni, pentru că o serie de țări depind de gazul rusesc”, a arătat oficialul.

Republica Cehă, care a preluat președinția semestrială rotativă a UE la 1 iulie, este una dintre aceste țări, dependentă de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz.

În general, UE se baza pe Rusia pentru 40% din gazele sale înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Fiala a declarat că cehii fac tot ce pot pentru a-și reduce dependența de energia rusă, „dar acest lucru nu se va întâmpla în această iarnă”.

Primele șase runde de sancțiuni au inclus înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhii și oficialii ruși, controale la export, înghețarea activelor băncilor centrale, excluderea băncilor din sistemul SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.

Dar importurile de gaze nu au fost atinse nici măcar pe fondul apelurilor Ucrainei pentru un astfel de embargo.

Cele mai recente sancțiuni sunt pregătite pe fondul temerilor tot mai mari din Europa că Rusia ar putea prelungi întreținerea programată a gazoductului cheie Nord Stream 1, care a început la 11 iulie și urmează să dureze 10 zile.

Acest lucru ar limita și mai mult livrările europene și ar perturba planurile țărilor de a umple depozitele pentru iarnă, ceea ce le-ar împinge spre o criză energetică.

Fiala a menționat, totodată, că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca fluxurile din Nord Stream 1 să nu fie reluate, căutând surse alternative de aprovizionare cu gaze, cum ar fi GNL, și să fie pregătită să împartă livrările între statele membre.

O altă idee pe care o susține ar fi aceea de a începe achizițiile comune de gaze în Europa, dar a avertizat că aceasta rămâne dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ.

„Nu vreau să fiu prea optimist”, a subliniat prim-ministrul ceh, când a fost întrebat dacă achizițiile comune ar putea începe încă din acest an, adăugând că miniștrii energiei din UE vor discuta propunerea în cadrul unei reuniuni extraordinare din 26 iulie.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW