UE îndeamnă separatiștii pro-ruși din Transnistria să accepte propunerea Moldovei privind furnizarea de energie
![](https://mainnews.ro/wp-content/uploads/2024/06/gazprom-12.jpg)
Comisia Europeană a cerut autorităților separatiste din Transnistria să accepte oferta guvernului de la Chișinău privind furnizarea de energie și asistență umanitară, în contextul unei crize acute generate de întreruperea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom. Tensiunile politice din regiune au escaladat după decizia Rusiei de a opri fluxul de gaze, lăsând sute de mii de oameni fără acces la încălzire și apă caldă.
La 1 ianuarie, Gazprom a încetat să mai livreze gaze naturale Transnistriei, în urma expirării acordului de tranzit al gazului prin Ucraina, ceea ce a declanșat o situație critică pentru populația locală.
„Înțelegem că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și asistență umanitară, însă aceste oferte au fost refuzate până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri externe.
Potrivit unei investigații publicate de Politico, administrația pro-rusă din Tiraspol a respins propunerile Chișinăului de a furniza gaze prin intermediul pieței europene, ignorând totodată oferta de ajutor umanitar din partea Moldovei.
„Îndemnăm conducerea din Tiraspol să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău pentru a soluționa criza în interesul locuitorilor din regiune”, a subliniat Hipper.
Moldova acuză Rusia de manipulare energetică
Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat, într-o discuție privată cu jurnaliști și oficiali, că Rusia folosește energia ca pe o armă pentru a destabiliza regiunea. „Aceasta este o criză de securitate pe care Rusia o orchestrează prin militarizarea energiei. Au oprit aprovizionarea cu gaze a unei regiuni pe care o controlează, inclusiv prin prezența ilegală a trupelor ruse, și nu permit niciunui ajutor extern să ajungă acolo”, a afirmat Recean.
Transnistria, o regiune autonomă de facto încă din anii 1990, găzduiește peste o mie de soldați ruși și rămâne un punct de tensiune în relațiile dintre Chișinău și Moscova.
Guvernul moldovean consideră că oprirea livrărilor de gaze este o manevră a Moscovei pentru a amplifica tensiunile înaintea alegerilor parlamentare programate la sfârșitul acestui an.
După ce acordul privind tranzitul gazului prin Ucraina a expirat, Moscova nu a luat nicio măsură pentru a folosi rute alternative care ar fi permis furnizarea de gaze către Transnistria, în ciuda disponibilității Moldovei de a interveni.
În lipsa unei soluții imediate, populația din Transnistria continuă să sufere, iar apelurile Uniunii Europene pentru cooperare între Tiraspol și Chișinău devin din ce în ce mai presante.