UE incriminează daunele aduse mediului „comparabile cu ecocidul
Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează daunele de mediu extinse comparabile cu ecocidul. Parlamentarii au aprobat recent o actualizare a directivei privind infracțiunile împotriva mediului, care impune sancțiuni mai severe pentru cazurile grave de distrugere a ecosistemelor, cum ar fi pierderea habitatelor și tăierile ilegale de păduri, relatează The Guardian.
Marie Toussaint, avocat francez și europarlamentar care conduce inițiativele UE de incriminare a ecocidului, consideră că această decizie reprezintă sfârșitul impunității pentru infractorii de mediu și anticipează o potențială eră de creștere a litigiilor de mediu în Europa. Directiva urmează să fie adoptată oficial în primăvară, iar statele membre au la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.
Uniunea Europeană a aprobat o actualizare a directivei sale privind infracțiunile împotriva mediului, cu scopul de a incrimina acțiuni comparabile cu ecocidul, cum ar fi provocarea de daune extinse și ireversibile asupra ecosistemelor. Deși textul nu folosește în mod explicit termenul „ecocid”, acesta se aliniază la o definiție propusă de experții juridici în 2021.
Legea revizuită specifică activități precum captarea apei, reciclarea navelor și poluarea, dar nu abordează pescuitul, exportul de deșeuri toxice sau frauda pe piața carbonului. Obținerea unei autorizații nu va servi drept justificare automată, deoarece autorizațiile obținute în mod fraudulos sau cele care încalcă cerințele legale pot fi considerate în continuare infracțiuni.
Noua lege a UE privind infracțiunile împotriva mediului, recent aprobată, introduce sancțiuni, inclusiv pedepse cu închisoarea pentru persoanele fizice și excluderea din fondurile publice pentru companii. Statele membre pot opta pentru amenzi bazate pe un procent din cifra de afaceri (până la 5%) sau pe sume fixe de până la 40 de milioane de euro. Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, a subliniat gravitatea și prevalența tot mai mare a infracțiunilor împotriva mediului, citând venituri anuale de 4 până la 15 miliarde de euro de pe urma pieței ilegale a deșeurilor din UE.
„UE a convenit asupra unei noi legi care recunoaște gravitatea lor, mai ales atunci când sunt distruse ecosisteme mari”, a declarat Sinkevičius. „Sănătatea noastră depinde de starea mediului în care trăim, așa că trebuie să-i descurajăm pe infractorii care doresc să distrugă ecosistemele pentru profit.”
Acordul a fost încheiat în urma unor luni de negocieri între Consiliul European, Comisie și Parlament, precum și în urma unei campanii a societății civile.
FOTO: Uniunea Europeană
Comentarii