UE încheie un acord privind aprovizionarea cu minerale pentru a reduce dependența de China
Negociatorii guvernelor UE și ai Parlamentului European au ajuns la un acord cu privire la obiectivele privind aprovizionarea internă cu minerale critice, cum ar fi litiul și nichelul, în încercarea de a reduce dependența de țările terțe, în special de China, potrivit EURACTIV.
Acordul face parte din Legea privind materiile prime critice propusă de Comisia Europeană în luna martie, cu scopul de a reduce dependența UE de alte națiuni pentru metale cheie esențiale pentru producția de tehnologii curate. Printre obiectivele propuse se numără extragerea a 10%, reciclarea a 15% și prelucrarea a 40% din necesarul anual al UE pentru 16 1materii prime strategice” desemnate până în 2030. Acordul pregătește terenul pentru ca legea să intre în vigoare la începutul anului 2024.
Legea privind materiile prime critice vizează limitarea accesului oricărei țări terțe la furnizarea a peste 65% din materiile prime strategice, inclusiv cobalt, cupru, magneziu și titan. Legea stabilește constrângeri temporale pentru eliberarea de autorizații pentru proiecte strategice de minerit, reciclare și prelucrare. Marilor companii care se bazează pe materiale strategice pentru tehnologii-cheie li se cere să efectueze evaluări periodice ale riscurilor din lanțurile lor de aprovizionare. În plus, legea include dispoziții menite să limiteze consumul.
„În timpul negocierilor, deputații europeni au subliniat importanța asigurării unor parteneriate strategice între UE și țările terțe în ceea ce privește materiile prime esențiale, pentru a diversifica aprovizionarea UE, cu beneficii pentru toate părțile. Ei au asigurat măsuri care să deschidă calea pentru parteneriate pe termen lung cu transfer de cunoștințe și tehnologie, formare și perfecționare pentru noi locuri de muncă cu condiții mai bune de muncă și de venit, precum și extracție și prelucrare la cele mai bune standarde ecologice în țările partenere.
De asemenea, deputații europeni au insistat pentru o mai mare concentrare asupra cercetării și inovării în ceea ce privește materialele de substituție și procesele de producție care ar putea înlocui materiile prime în tehnologiile strategice. Ei au obținut stabilirea unor obiective de circularitate pentru a încuraja extragerea mai multor materii prime strategice din deșeuri. Deputații europeni insistă, de asemenea, asupra necesității de a reduce birocrația pentru companii, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).”, se arată în comunicatul de presă transmis de Parlamentul European.
Conform noului punct de referință convenit de negociatori, UE va urmări să recicleze cel puțin 25% din consumul său anual de materii prime strategice până în 2030 – față de 15% în propunerea inițială a Comisiei. Negociatorii au convenit, de asemenea, să adauge aluminiul pe lista materiilor prime strategice, precum și grafitul sintetic. Grafitul natural se afla deja pe listă.
Această ultimă includere reflectă planul Chinei de a înăspri controalele la exportul de grafit. China rafinează peste 90% din grafitul din lume, transformându-l în material care este utilizat în anozii vehiculelor electrice, partea încărcată negativ a bateriei.
FOTO: Chinese Embassy in Ireland / Twitter
Comentarii