Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UE cere reducerea poluării aerului până în anul 2050. România se află printre statele europene cu cele mai multe nereguli privind îmbunătățirea calității aerului

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 16 februarie 2024

UE introduce ținte mai stricte pentru reducerea poluării aerului, care a provocat 253.000 de decese premature în întregul bloc comunitar în 2021, pentru a atinge un nivel net de poluare zero până în 2050. Țările UE doresc o amânare de 10 ani pentru atingerea noilor ținte de reducere a poluării aerului impuse de Bruxelles.

România este una dintre țările europene care se confruntă cu cele mai multe cazuri de încălcare a regulilor privind implementarea măsurilor de îmbunătățire a calității aerului.

Potrivit Digi24, Parlamentul European susține că statele membre ale UE trebuie să-și intensifice eforturile de reducere a nivelului de poluare din aer.

Comisia Europeană a deschis deja 59 de cazuri de încălcare a regulilor împotriva statelor membre ale UE care nu și-au atins țintele de reducere a poluării aerului, iar statele care au încălcat cel mai mult aceste restricții sunt România, Polonia, Italia și Portugalia. Singurele trei țări care au scăpat de procedurile de infringement în privința calității aerului sunt Olanda, Slovacia și Estonia.

Negocierile pentru amânare vor avea loc pe 20 februarie, iar țările vor fi obligate să implementeze măsurile de îmbunătățire a calității aerului până în 2040, în loc de 2030.

Inițial, țările UE au solicitat ca amânarea să se aplice doar pentru statele cu un procent mare al populației cu venituri mici și cu un PIB pe cap de locuitor sub media UE, însă Parlamentul European a respins această cerere.

În acest sens, președinția Consiliului Uniunii Europene susține că o țară ar trebui să primească o derogare dacă poate dovedi că reducerea poluării aerului poate fi făcută doar prin înlocuirea unei fracțiunii considerabile a sistemelor de încălzire a locuințelor existente sau când previziunile arată că valorile limită nu pot fi atinse până la termenul limită, în ciuda luarea măsurilor adecvate.

Cercetătorii și organizațiile de mediu avertizează că orice întârziere în luarea măsurilor pentru combaterea poluării va conduce la o creștere a numărului de decese premature.

 

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW