Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


UE amenință că va lua măsuri împotriva Ungariei, dacă va bloca ajutoarele către Ucraina

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Ungaria ar putea fi în dificultate dacă premierul Viktor Orban va încerca să perturbe planurile liderilor europeni. Aceștia urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta despre un pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, în pragul celui de-al treilea an al conflictului cu Rusia, conform unei analize publicate de Politico.

În urma unei perioade îndelungate de atitudine temperată față de premierul ungar Viktor Orban, diplomații europeni încep acum să indice că „opțiunea extremă” ar putea deveni o realitate, în cazul în care liderul Ungariei va compromite securitatea Ucrainei, țară aflată în proces de candidatură pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Opțiunea nucleară” în acest caz presupune eliminarea Budapestei din procesul de votare la nivelul Uniunii Europene.

În situația în care Uniunea Europeană va recurge la Articolul 7, care reprezintă cea mai severă măsură politică împotriva unui stat membru și implică suspendarea dreptului de vot al acestuia în luarea deciziilor UE, atunci Viktor Orban s-ar afla într-o poziție extrem de dificilă, asemenea expresiei „sub fundul broaștei”.

„Acea vorbă descrie exact unde se află încrederea dintre Orban și alți lideri”, a spus un oficial UE.

„Dacă Orban chiar va bloca o înțelegere privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la summitul din februarie, folosirea Articolului 7 pentru a lăsa Ungaria fără drepturile sale de votare ar putea deveni o opțiune reală”, a spus un diplomat UE.

În decembrie, premierul ungar Viktor Orban a împiedicat Uniunea Europeană să trimită ajutor Ucrainei, un gest văzut ca favorabil pentru Putin. Orban a condiționat ridicarea vetoului său de deblocare a fondurilor europene pentru Budapesta, suspendate din cauza încălcării statului de drept în Ungaria.

Între timp, există îngrijorări că soldații ucraineni ar putea rămâne fără muniții pe front, mai ales că politicienii americani nu au ajuns la un consens privind continuarea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina. Această situație este și mai presantă în contextul în care crește probabilitatea revenirii lui Donald Trump, cu o politică pro-Kremlin, la conducerea Statelor Unite, sporind astfel presiunea asupra liderilor europeni de a aproba rapid ajutorul pentru Ucraina.

„E clar că șefi de stat și de guvern s-au săturat de Orban”, a spus Steven Van Hecke, profesor de politică la KU Leuven. „E timpul ca Orban să își dea seama că pericolul Articolului 7 există acum.”

Există, de asemenea, riscul unei reacții negative din partea Ungariei. Conform lui Peter Kreko, directorul Institutului Capitalului Politic din Budapesta, suspendarea dreptului de vot al Ungariei în UE ar putea să o distanțeze și mai mult de blocul european. Într-o discuție recentă în parlamentul maghiar, deputatul Balázs Hidvéghi, membru al partidului lui Orban, a criticat dur Bruxelles-ul, afirmând:

„Săpați groapa Uniunii Europene în acest fel. Treziți-vă și întoarceți-vă de pe această cale nebună.”

În ultimele luni, Orban s-a simțit din ce în ce mai izolat, deoarece premierul Italiei, Giorgia Meloni, a adoptat o poziție mai centristă față de Rusia și sprijinul pentru Ucraina, deși conduce cel mai dreptist guvern italian de la vremea lui Benito Mussolini.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW