Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


UE acordă Ungariei o lună să ia măsuri cu privire la statul de drept, înainte să-i suspende fondurile

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 iulie 2022

Comisia Europeană a acordat Ungariei o ultimă lună pentru a răspunde preocupărilor sale cu privire la statul de drept înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Ungaria urmează să le primească în cadrul bugetului 2021-2027 al blocului comunitar, relatează Reuters.

Acest termen limită face parte dintr-un proces al UE, numit „mecanism de condiționalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern din UE. Acesta este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.

Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria, în contextul licitațiilor la care poate participa un singur ofertant, de regulă cu legături cu partidul aflat la guvernare, dar CE are îngrijorări și cu privire la independența sistemului judiciar, a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale.

În trecut, premierul ungar Viktor Orban a respins preocupările UE și ale SUA privind corupția din Ungaria, însă în ultimele săptămâni, înalți oficiali ungari au declarat că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Comisia pentru a răspunde la aceste preocupări.

În această săptămână, Ungaria s-a oferit să reducă numărul de licitații publice la care participă un singur ofertant la 15% din total. De asemenea, s-a oferit să permită instanțelor de judecată să ordone procurorilor să continue cazurile chiar dacă aceștia au decis anterior să nu o facă. În plus, Budapesta s-a anagajat și să facă procesul legislativ din Ungaria mai transparent și mai incluziv.

Din cauza preocupărilor sale legate de banii de la bugetul UE, Comisia a aplicat în aprilie „mecanismul de condiționalitate” împotriva Ungariei. În cele din urmă, acesta ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro (21,3 miliarde de dolari) pentru Ungaria, alocate în bugetul UE.

Comisia a declarat vineri că l-a mandatat pe comisarul pentru buget, Johannes Hahn, să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenționează să le propună guvernelor UE în cazul în care măsurile de remediere luate de Ungaria nu sunt adecvate.

„Ungaria are acum la dispoziție o lună în care poate prezenta observațiile sale și orice informații suplimentare, în special cu privire la proporționalitatea măsurilor avute în vedere de Comisie”, a precizat executivul comunitar.

Comisia a adăugat că Ungaria mai are încă posibilitatea de a prezenta măsuri de remediere adecvate.

Fondurile afectate sunt cunoscute sub numele de fonduri de coeziune – pe care țările UE mai sărace decât media UE le primesc pentru a-și dezvolta infrastructura, cum ar fi drumurile și podurile, stațiile de tratare a apei sau transporturile.

Un oficial UE de rang înalt, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece sancțiunea trebuie să fie proporțională cu amploarea problemei.

„Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică”, a dat acesta asigurări.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW