Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


UE a aprobat al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Federației Ruse

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 februarie 2023 Etichete: ,

Consiliul Uniunii Europeane a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Federației Ruse, a anunţat vineri seara preşedinţia suedeză.

Pachetul include restricţii la export pentru bunurile cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor care susţin războiul, care răspândesc propaganda sau care livrează drone folosite de Rusia.

Astfel, cu numai două ore înainte de miezul nopţii, statele membre ale UE au reuşit să ajungă în cele din urmă la consens după ce Polonia a avut obiecţii. Varşovia reproşa că restricţiile propuse pentru importurile de cauciuc rusesc în UE includeau atât de multe excepţii şi perioade de tranziţie atât de lungi, încât nu ar mai avea niciun efect în practică.

Alte ţări UE au fost nedumerite de faptul că Varşovia – unul dintre principalii susţinători ai Ucrainei – periclita anunţarea unui acord din cauza unui singur element dintr-un pachet mai larg, iar blocul european risca să nu poată anunţa sancţiuni într-un moment simbolic, adică în ziua în care se împlinea un an de la invazia rusă.

„Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esenţial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială”, a declarat un diplomat implicat în negocieri, citat de Reuters.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW