Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Udrea: Procesul Gala Bute se va rejudeca. Cred că justiția de azi este totuși pe un drum bun, tot mai mulți magistrați având curaj să judece după lege

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 13 noiembrie 2019 Etichete: , , , ,

Fostul ministru Elena Udrea susține că justiția este pe un drum bun, „tot mai mulți magistrați având curaj să judece după lege și propria conștiință”. Reacție vine după ce, Comisia Europeană a trimis un punct de vedere Curții de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește completurile de cinci judecători. Potrivit documentului prezentat de avocatul Elenei Udrea, experții europeni sunt de părere ca decizia CCR, care duce la rejudecarea proceselor, trebuie aplicată.

„Astazi am primit o veste buna, pe care o asteptam altfel, de la Bruxelles. Comisia Europeana a raspuns Curtii Europene de Justitie in dosarul Gala Bute spunand ca , deciziile CCR trebuie respectate in Romania.

Daca unii dintre dvs. sunteti mirati de ce trebuie sa ne spuna asta Comisia Europeana, va reamintesc faptul ca in dosarul care ma priveste, cunoscut ca Gala Bute, ICCJ a refuzat sa rejudece cauza asa cum a decis CCR si cum s-a intamplat in alte dosare cu situatie similara si, a suspendat procesul si l-a trimis la CJUE, intreband instanta europeana daca poate calca in picioare deciziile CCR”, a postat Elena Udrea pe Facebook.

Udrea: Justiția de azi este totuși pe un drum bun

Potrivit acesteia, procesul Gala Bute se va rejudeca „ de data asta de judecători ajunși aleatoriu în complet, nu puși cu mâna dintre cei care execută ordinele generalilor venite de la ÎCCJ pe bilete”.

„Raspunsul Comisiei Europene inseamna ca si in cazul meu, ca si in cele trimise ulterior la Luxemburg, procesul Gala Bute se va rejudeca. De la inceput! Asa cum este legal si corect. Judecat de data asta de judecatori ajunsi aleatoriu in complet, nu pusi cu mana dintre cei care executa ordinele generalilor venite la Inalta Curte pe biletele.

Cred ca justitia de azi este totusi pe un drum bun, tot mai multi judecatori dar si procurori avand curaj sa judece dupa lege si propria constiinta”, scrie Elena Udrea.

Context

După decizia CCR legată de completurile de cinci judecători, Instanța Supremă a sesizat CJUE pentru ca judecătorii europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată. Potrivit procedurii, înainte de a da un verdict CJUE cere un punct de vedere și de la Comisia Europeană.

Potrivit documentului prezentat de avocat, Comisia consideră că decizia CCR privind completurile de judecată trebuie aplicată.

„În împrejurări de drept și de fapt precum cele din cauza principală, nici articolul 19 alineatul (1) din TUE, articolul 325 alineatul (1) din TFUE, articolul 1 alineatul (1) literele (a) și (b) și articolul 2 alineatul (1) din Convenția elaborată în temeiul articolului K.3 din TUE, privind protejarea intereselor financiare ale Comunităților Europene, și nici principiul securității juridice nu se opun unei decizii a Curții Constituționale care s-a pronunțat cu privire la legalitatea compunerii unor completuri de judecată, cerând astfel premisele pentru admiterea unor căi extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătorești definitive.

Cerința de independență consacrată la articolul 19 alineatul (1) din TUE, interpretat din perspectiva articolului 47 din cartă, nu a interzis ca o instanță națională, în împrejurări precum cele din acțiunea principală, să fie obligată, în temeiul dreptului național, să respecte o decizie a Curții Constituționale a statului membru al instanței naționale, atunci când această decizie a fost pronunțată în urma unei proceduri care a fost inițiată nu de una dintre părțile aflată pe rolul instanței menționate, ci de un organ al statului membru în cauză”, se arată în concluziile Comisiei Europene.

CCR a decis că procesele în care au fost dictate sentințe înainte de finalul lui 2018 de către completurile de cinci judecători trebuie rejudecate. Motivul? Doar patru din cinci magistrați erau aleși prin tragere la sorți.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW