Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


UDMR reaprinde scandalul privind autonomia „Ținutului secuiesc”. Ciolacu și AUR încearcă să profite

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 decembrie 2023

UDMR a depus în Parlamentul României un nou proiect privind autonomia așa-zisului „Ținut secuiesc”. 

Se apropie anul 2024, atunci când vor fi organizate nu mai puțin de patru rânduri de alegeri, iar partidele politice încearcă pe cât posibil să-și trezească electoratul. Cu toate că este absolut limpede că nu are nicio șansă de succes, UDMR a depus un nou proiect de lege privind autonomia pe criterii etnice a așa-zisului „Ținut secuiesc”.

Invitat marți la DIGI24, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că susține inițiativa, însă a recunoscut că posibilitatea ca aceasta să fie adoptată este egală cu zero.

„Nu există în acest moment șanse. Nu există deschidere. Termenul de autonomie a devenit un cuvânt de care se sperie toată lumea. Autonomia universitară ce înseamnă? S-a rupt vreo universitate din România? (…) Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale, mai puțin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care…bineînțeles impozite naționale ș.a.m.d. Restul deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale și ar trebui gestionate de comunitatea locală, fiindcă am văzut acele comunități care gestionează corect treburile și acele autorități care gestionează bine treburile se dezvoltă mult mai repede, mult mai bine. Finanțarea să se facă exact așa cum se face peste tot în lume”, a declarat Kelemen Hunor.

Autonomia „Ținutului secuiesc”, sperietoarea UDMR

Tema autonomiei „Ținutului secuiesc” este utilizată constant de către liderii etnicilor maghiari din România cu scopul de a-și menține electoratul și a împiedica ascensiunea unor alte forțe politice în rândurile comunității.

Acest fapt nu înseamnă că aceștia nu își doresc adoptarea unui proiect de lege care să consfințească autonomia pe criterii etnice pentru a maghiariza și mai mult aceste zone, însă sunt conștienți că, cel puțin în acest moment, șansele de reușită sunt practic nule.

Ciolacu și AUR încearcă să profite

În acest joc au intrat, cu bună știință, și premierul Marcel Ciolacu, dar și partidul extremist AUR. Într-un scurt mesaj publicat pe Facebook, șeful executivului i-a „asigurat” pe români că inițiativa va fi respinsă.

„Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul”, a transmis Ciolacu.

Cu puțin timp înaintea lui Ciolacu a reacționat și AUR, prin vocea deputatului Dan Tănasă.

„Este un proiect antiromânesc, care își propune să afecteze suveranitatea și integritatea teritorială a statului. Cei care susțin un astfel de proiect sunt niște trădători”, a declarat Dan Tănasă.

Klaus Iohannis: Jó napot kívánok, PSD!

De-a lungul timpului Parlamentul a respins mai multe proiecte de lege, inițiate de UDMR, privind autonomia „Ținutului secuiesc”. Ultima dată s-a întâmplat în aprilie 2020. Atunci, după ce o astfel de inițiativă a trecut tacit de către Camera Deputaților, președintele Klaus Iohannis a ieșit public și a acuzat PSD că s-a înțeles cu UDMR pentru susținerea autonomiei pe criterii etnice. Social-democrații au negat vehement și tot în aceeași zi au pus umărul în Senat pentru ca proiectul de lege să fie respins.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW