Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Ucraina va beneficia în continuare de sprijinul României, l-a asigurat Klaus Iohannis pe Volodimir Zelenski în cadrul unei convorbiri telefonice

By Preda Maria , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Administrația Prezidențială a transmis azi, 9 ianuarie, că președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Klaus Iohannis l-a asigurat pe liderul ucrainean că poporul său va beneficia în continuare de sprijinul României, l-a felicitat pe acesta pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE și au verbalizat dorința comună de a îmbrodi un Parteneriat Strategic între cele două state. 

Conform comunicatului transmis de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis și-a manifestat solidaritatea față de Ucraina și a condamnat ferm atacurile recente rusești asupra infrastructurii civile din Ucraina.

Mai mult, aceștia au discutat despre „dorința comună de a avansa substanțial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două țări, conform deciziilor luate cu prilejul recentei vizite a Președintelui Volodîmîr Zelenski la București, în octombrie 2023”, dar și despre progresele făcute de Ucraina în recunoașterea „limbii moldovenești”, ca urmare a celor discutate în octombrie 2023. Cei doi lideri de stat au convenit asupra continuării dialogului bilateral consutrctiv, cu accent pe respectarea drepturilor minorităților naționale.

Klaus Iohannis a salutat decizia luată de Ucraina în decembrie 2023, când, în cadrul Consiliului European, s-a luat decizia deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a statului aflat sub agresiune rusă.

Președintele României și Volodimir Zelenski au abordat și subiecte aferente parcursului euroatlantic al Ucrainei, în contextul Summitului NATO de la Washington.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski s-au întâlnit ultima dată în octombrie 2023  în cadrul primei vizite oficiale a lui Zelenski în România.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW