Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Ucraina susține că 500.000 de cetățeni au fost deportați „fără acordul lor” în Federația Rusă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Aproximativ 500.000 de cetățeni ucraineni au fost deportați în Federația Rusă fără acordul lor, a declarat miercuri, 20 aprilie, șeful comisiei parlamentare pentru drepturile omului, în cadrul unei intervenții video în Parlamentul European, relatează Reuters.

Jumătate de milion de cetățeni ucraineni au fost deportați din Ucraina în Federația Rusă fără să își dea acordul”, a declarat Mykyta Poturayev, în cadrul unei intervenții video în Parlamentul European.

Acesta a menționat că autoritățile ucrainene nu au avut oportunitatea să intre în contact cu persoanele dispărute și a cerut Crucii Roșii să facă demersuri în acest sens.

Știm că există așa numitele tabere de filtrare pentru cetățenii ucraineni. Crucea Roșie ar putea să încerce să găsească persoanele deportate și să înțeleagă ce se întâmplă cu ele pe teritoriul Federației Ruse”, a adăugat șeful comisiei parlamentare pentru drepturile omului.

Un oficial al Crucii Roșii prezent la discuții, Alexandra Boivin, a spus că organizația a încercat să ia legătura cu autoritățile ruse, dar că nu poate furniza un răspuns în acest moment în ceea ce privește acuzațiile lansate de oficialul ucrainean.

Precizăm că Poturayev nu a oferit dovezi prin care să își susțină acuzațiile, iar Reuters nu a putut confirma informația din surse independente.

Context

Autoritățile din Ucraina continuă seria de acuzații la adresa Federației Ruse în ceea ce privește deportările „ilegale și forțate” ale cetățenilor ucraineni pe teritoriul țării vecine.

La începutul săptămânii trecute, publicațiile britanice transmiteau că Vladimir Putin ar fi semnat un decret prin care a obligat 95.739 de civili din regiunile Donetsk și Lugansk, controlate de separatiștii pro-ruși, să se mute în Siberia sau Cercul Arctic pe parcursul lunii martie.

Pe 14 aprilie, Ministerul ucrainean de Externe a avertizat că există un risc foarte mare ca autoritățile ruse să faciliteze adopțiile ilegale de copii ucraineni, ce au fost forțați să părăsească țara afectată de invazia Armatei Ruse.

În luna martie, Ambasada SUA din Kiev acuza Rusia că 2.389 de copii din cele două regiuni controlate de separatiști au fost „îndepărtați ilegal” și trimiși în țara vecină.

Moscova a respins constant acuzațiile.

CITEȘTE ȘI: Ucraina a avertizat că Federația Rusă plănuiește să faciliteze „adopții ilegale” ale copiilor deportați

Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW