Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Ucraina suspendă coridorul de cereale din Marea Neagră din cauza amenințărilor rusești

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2023 Etichete: , ,

Ucraina a întrerupt temporar funcționarea coridorului de export de cereale din Marea Neagră, recent înființat, din cauza îngrijorărilor legate de potențialele amenințări din partea avioanelor de război și a minelor marine rusești, relatează Reuters.

Acest coridor a fost o mișcare strategică a Ucrainei pentru a-și spori exporturile maritime fără aprobarea Rusiei, sfidând decizia Moscovei de a se retrage dintr-un acord negociat de ONU în luna iulie. Acordul permisese anterior continuarea anumitor exporturi de alimente în ciuda conflictului în curs. Suspendarea reflectă lupta continuă a Ucrainei de a-și afirma suveranitatea și de a-și menține comerțul agricol în contextul conflictului cu Rusia.

„Dorim să vă informăm cu privire la o suspendare temporară a traficului naval către și dinspre porturi. Interdicția actuală intră în vigoare de pe 26 octombrie, dar este posibil ca aceasta să fie prelungită”, a precizat firma de consultanță pe aplicația de mesagerie Telegram.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat recent desfășurarea de avioane de război rusești înarmate cu rachete Kinzhal pentru a patrula în Marea Neagră. Această evoluție a introdus incertitudine și volatilitate pe piața futures a grâului.

Autoritatea portuară maritimă ucraineană a anunțat suspendarea circulației navelor de-a lungul coridorului de export de cereale din Marea Neagră începând cu 26 octombrie 2023. Această decizie este un răspuns la operațiunile forțelor aeriene rusești din regiune, potrivit unui raport al companiei britanice de securitate maritimă Ambrey.

„La 25 octombrie, Ambrey și-a informat clienții că Forțele Aeriene Ruse au aruncat cel puțin patru obiecte, probabil mine marine acustice și/sau magnetice, în zona de tranzit a coridorului de cereale ucrainean, în apropiere de Insula Șerpilor, Ucraina”, a declarat aceasta.

Potrivit publicației menționate, Ucraina a lansat în august un „coridor umanitar” pentru navele cu destinația către piețele africane și asiatice pentru a încerca să ocolească o blocadă de facto în Marea Neagră, după ce Rusia a renunțat la un acord care garanta exporturile maritime ale Kievului în timpul războiului.

FOTO: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW