Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ucraina ia în vizor soldații ruși care amenință cea mai mare centrală nucleară din Europa 

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 august 2022

„Ucraina ia în vizor soldații ruși care amenință cea mai mare centrală nucleară din Europa”, titrează Reuters. Ucraina îi vizează pe soldații ruși care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere, în timp ce națiunile G7, care se tem de o catastrofă nucleară, au cerut Moscovei să își retragă forțele de la centrală.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la multiplele incidente de bombardamente la instalația din Zaporojia, în sudul Ucrainei. Trupele rusești au capturat centrala la începutul războiului.

„Fiecare soldat rus care fie trage în uzină, fie trage folosind uzina ca acoperire, trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru agenții noștri de informații, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a declarat sâmbătă seara președintele Volodimir Zelenski într-un discurs.

Zelenski, care nu a dat detalii, a repetat afirmațiile potrivit cărora Rusia folosește centrala ca șantaj nuclear.

Centrala domină malul sudic al unui vast rezervor de pe râul Dnipro. Forțele ucrainene care controlează orașele și localitățile de pe malul opus au fost supuse unor bombardamente intense din partea deținută de Rusia.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a acuzat Rusia că „a lovit partea centralei nucleare unde este generată energia care alimentează sudul Ucrainei”.

„Scopul este de a ne deconecta de la (centrală) și de a da vina pe armata ucraineană pentru acest lucru”, a scris Podolyak pe Twitter.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care încearcă să inspecteze centrala, a avertizat asupra unui dezastru nuclear, dacă bombardamentele și luptele nu încetează. Experții nucleari se tem că luptele ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau reactoarele.

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul instalației din Zaporojia, care este încă administrată de tehnicieni ucraineni.

Kievul a declarat de săptămâni întregi că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojia și provinciile vecine Kherson, cea mai mare parte a teritoriului cucerit de Rusia după invazia sa din 24 februarie și care se află încă sub ocupație rusească.

Forțele rusești și ucrainene s-au luptat anterior pentru controlul orașului Cernobîl, locul încă radioactiv al celui mai grav accident nuclear din lume, ceea ce a stârnit, de asemenea, temeri privind un eventual dezastru nuclear.

Rusia își întârește forțele din sud

Prioritatea Rusiei în ultima săptămână a fost probabil reorientarea unităților pentru a-și întări campania din sudul Ucrainei, au declarat duminică serviciile de informații militare britanice.

Forțele susținute de Rusia ale autoproclamatei Republici Populare Donețk din regiunea estică Donbas au continuat atacurile în nordul orașului Donețk, a declarat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea zilnică de informații, pe Twitter.

Lupte deosebit de grele s-au dus asupra satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Donețk, a precizat acesta. Comandamentul militar ucrainean a declarat sâmbătă că „lupte violente” au continuat în Pisky, un sat din est asupra căruia Rusia a pretins anterior că deține controlul total.

Armata britanică a declarat că asaltul rusesc urmărește probabil să securizeze autostrada M04, principala cale de acces la Donețk dinspre vest.

Navele cu cereale

Încă două nave care transportau cereale au părăsit sâmbătă porturile ucrainene din Marea Neagră, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ridicând la 16 numărul navelor care vor pleca în cadrul unui acord negociat de ONU și Turcia la sfârșitul lunii iulie, care vizează parțial atenuarea crizei alimentare mondiale.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a declarat sâmbătă că 16 nave care transportau 450.000 de tone de produse agricole au plecat din porturile maritime ucrainene de la începutul lunii august, în cadrul acordului, care a asigurat o trecere fără probleme pentru nave.

Nava MV Brave Commander va pleca din Ucraina spre Africa în zilele următoare, după ce va termina de încărcat peste 23.0000 de tone de grâu în portul Pivdennyi, a declarat un oficial ONU. Nava, cu destinația Etiopia, va fi prima încărcătură de ajutor umanitar alimentar către Africa de la începutul războiului.

Zelenski a declarat că, în mai puțin de două săptămâni, Ucraina a reușit să exporte din trei porturi aceeași cantitate de cereale pe care a exportat-o pe cale rutieră în toată luna iulie.

Ucraina speră să își crească exporturile maritime la peste 3 milioane de tone de cereale și alte produse agricole pe lună în viitorul apropiat.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *