Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ucraina a evacuat toți copiii din mai multe localități aflate în apropierea frontului

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina , at 27 septembrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Autorităţile ucrainene au raportat, miercuri 27 septembrie,  evacuarea tuturor copiilor din mai multe oraşe şi sate din apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie (sud), punct central al contraofensivei împotriva armatei ruse, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Am îndeplinit sarcina stabilită de guvernul ucrainean” şi am „evacuat toţi copiii împreună cu familiile lor” din localităţile Guliapole, Preobrajenka, Iegorivka, Stepnoghirsk şi Novopavlivka, a precizat viceguvernatorul Ievghen Mironenko, la televiziunea publică ucraineană.

Potrivit presei ucrainene, 59 de copii au fost evacuaţi.

Evacuarea acestor localităţi a fost anunțată n luna august, autorităţile evocând în acel moment o situaţie de securitate „dificilă”.

Aramata ucraineană a anunțat,  în ultimele săptămâni, „mici victorii” în regiunea Zaporojie, unde se confruntă cu poziţii fortificate ale armatei ruse, potrivit sursei citate.

Președintele Zelenski a dat exemplu România și Bulgaria, pentru cooperarea de care au dat dovadă

Deși în ultima perioadă, România și Bulgaria s-au confruntat cu „incidente de securitate” din cauza atacurilor asupra porturilor ucrainene, aflate în apropierea graniței cu aceste state, sprijinul oferit Ucrainei nu a încetat, lucru remarcat chiar de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. El a precizat că „ aşteaptă şi de la alte ţări vecine o cooperare constructivă în problema cerealelor aşa cum a fost cu România şi Bulgaria”. În prezent, România și Bulgaria permit tranzitarea cerealelor ucrainene, prin Marea Neagră.

Războiul Rusia-Ucraina a ajuns în cea de-a 580-a zi, iar  Estonia a anunțat că se alătură Germaniei într-un program comun pentru procurarea de muniție pentru Ucraina. Armele nu pot fi folosite pe teritorii unde se află civili.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii