Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Turul secund al alegerilor prezidențiale în Franța. Bătălia decisivă între Emmanuel Macron și Marine Le Pen

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 aprilie 2022

Circa 48,7 milioane de francezi sunt așteptați la urne, duminică, 24 aprilie, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale să aleagă între actualul președinte Emmanuel Macron și candidata extremistă Marine Le Pen. 

Cei doi candidați s-au duelat, miercuri, într-o dezbatere de aproape 3 ore, urmărită de peste 15 milioane de persoane, în care războiul din Ucraina și puterea cumpărare au fost principalele teme de discuție. Macron a ieșit mai bine din această confruntare, cel puțin asta indică un sondaj de opinie realizat de Ipsos-Sofra Steria la comanda France Info, potrivit căruia 43% dintre urmăritori l-au considerat mai convingător pe actualul șef al statului, în timp ce doar 24% au indicat-o pe candidata extremistă.

Cine pe cine susține

Cu excepția lui Eric Zemmour (7%), care le-a indicat propriilor votanți să o aleagă pe Marine Le Pen, ceilalți candidaților eliminați în urma primului tur au adresat îndemnuri către propriul electorat favorabile lui Emmanuel Macron. Clasat pe locul al treilea, comunistul Jean-Luc Melenchon (22%) a făcut apel pentru un vot împotriva lui Le Pen, în vreme ce reprezentanta dreptei tradiționale Valerie Pecresse (4,7%) și ecologistul Yannick Jadot (4,6) și-au îndemnat votanții să-l aleagă pe Macron.

Acest lucru în înseamnă însă că toți alegătorii vor asculta îndemnurile celor pe care i-au ales în primul tur. Potrivit unui sondaj dat publicității vineri, realizat de Elabe, Macron ar beneficia de votul a 45% dintre cei care l-au votat pe Melenchon, deciși să se prezinte la urne, în timp ce 24% dintre aceste persoane spun că o vor vota pe Le Pen, iar 31% nu s-au hotărât însă. Conform aceleași cercetări, vor exista și situații aparent bizare. 2% dintre votații lui Macron din primul tur spun că o vor vota pe Le Pen în turul doi, în timp ce 4% dintre votanții candidatei extremiste susțin că și-ar schimba opțiunea.

Sondajele îl dau favorit pe Macron

Potrivit sondajelor de opinie, Emmanuel Macron este favorit pentru un nou mandat de cinci ani la Palatul Elysee, mai ales dacă este să ne uităm la tendința înregistrată în ultimele zile. Conform barometrului Elabe, actualul șef al statului înregistrează 55,5% din intențiile de vot, față de 45,5 pentru candidata extremistă.

Într-un alt sondaj realizat de Ifop-Fiducial la comanda postului de televiziune LCI, dat publicității vineri, 55% dintre alegători ar opta pentru Emmanuel Macron, în timp ce 45% ar vota-o pe Marine Le Pen.

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW