Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Turismul, puternic afectat de coronavirus. În ce condiții își pot recupera românii banii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 februarie 2020 Etichete: , ,

Mai multe obiective turistice au fost închise, iar unii turiști au fost nevoiți să își anuleze vacanțele din cauza epidemiei de coronavirus. Autoritățile din România au transmis că turiștii care și-au anulat vacanțele din cauza coronavirus își pot recupera banii, în anumite condiții.

Industria turismului, unul dintre principalele motoare ale economiei Italiei, cu o pondere în PIB de aproximativ 13% din PIB, a fost serios afectată de coronavirus. Domul din Milano, una dintre principalele atracții turistice ale orașului, a fost închis, precum și Scala din Milano, una dintre cele mai faimoase teatre de operă din lume. Carnavalului de la Veneția a fost anulat, iar mai multe localități din regiunile Lombardia și Veneto sunt în carantină, Săptămâna Modei de la Milano a fost scurtată, iar 42 de meciuri de fotbal au fost amânate.

Cu toate acestea, turiștii români care și-au achiziționat pachete turistice în zonele grav afectate din China, respectiv orașul Wuhan, dar și în alte orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen, cât și în Nordul Italiei, și-ar putea recupera banii. În comunicatul transmis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se menționează că, ”din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare.”

Ciprian Enea: Returnare a banilor ar trebui sa pornească de la compania aeriană și de la hotelier

Consultantul de turism, Ciprian Enea, a explicat că în anumite cazuri turiștii și-ar putea recupera banii, însă, acest lucru se va face de la companiile aviatice și hotelieri către agențiile de turism, iar de la agenții, către turiști.
”Probabil vorbim de cazuri punctuale, acolo unde exista semnale clare, în China, nordul Italiei, probabil companiile aeriene și hotelierii vor returna turiștilor care au cumpărat bilete de avion sau cazări la hotel online, sau agențiilor de turism, și acestea să returneze banii turistilor. Până acum, în practică au fost și cazuri în care turiștii și-au recuperat banii, în care companiile aeriene și hotelurile au înapoiat banii turiștilor. Au fost și cazuri când o parte dintre turiști s-au dus în destinațiile contractate, iar alții au rămas acasă și și-au asumat pierderea acestor bani.

”Dacă sunt situații de forța majoră, spre exemplu când avionul nu mai este primit într-o anumită destinație, atunci probabil banii se recuperează de la compania aeriană și de la hoteluri, sau de la agenția de turism, în ideea în care agenția, în general, păstrează un comision relativ mic, până la 10%.
Așadar, aceasta returnare a banilor ar trebui sa pornească de la compania aeriană și de la hotelier, și apoi agenția de turism să plătească turistului contravaloarea serviciilor pe care nu le mai poate efectua.”

Asigurările de călătorie, valabile doar în caz de boală

În privința asigurărilor de călătorie, Ciprian Enea a precizat că acestea nu sunt valabile în cazul situațiilor de forță majoră, așa cum este cazul epidemiei de coronavirus din anumite regiuni.
”Toate asigurările de călătorie în situații de forța majora devin inutilizabile. Așa cum se întâmpla și la alte tipuri de asigurări. Dacă vorbim de războaie, calamități naturale, revoluții, revolte, asigurările nu mai sunt operaționale. Genul de asigurare care ar putea fi de folos în acest tip de situație ar putea fi asigurarea de tip storno, care se încheie cu până la 30 de zile înainte de data la care se pornește la efectuarea serviciului turistic achiziționat, dar pentru a funcționa acest tip de asigurare trebuie ca turistul care și-a făcut polița să sufere un anumit tip de boală. ”

Wizz Air reduce frecvența zborurilor către Italia

În același context, compania aviatică maghiară, Wizz Air, a anunțat că își va reduce frecvența rutelor, România – Italia, la 43 de zboruri pe săptămână, ceea ce reprezintă o diminuare a zborurilor cu 60%. Săptămânile vizate de modificarea programului de zbor sunt, 11-18 martie, 18-25 martie, 25 martie-2 aprilie.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW