Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Turcii de la Gulermak, foarte aproape de a pune mâna pe contracte de 10 miliarde lei pentru linii de metrou în Cluj și București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 martie 2023

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor nu a înregistrat nicio contestație la licitațiile pentru realizarea primei magistrale de metrou în Cluj-Napoca și respectiv pentru etapa a doua a Magistralei 6 (Băneasa – Aeroportul Henri Coandă) până vineri, 10 martie, termenul limită de depunere. Prin urmare, dacă nicio contestație trimisă până la această dată nu va ajunge prin Poștă la CNSC, contractele vor fi încheiate cu asocieri conduse de compania turcă Gulermak.

Asocierea Gulermak – Somet SA. a fost desemnată pe 28 februarie câștigătoare la licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor la structura de rezistență a Magistralei 6 de metrou Tokyo (Băneasa) – Aeroport Henri Coandă. Valoarea contractului este de 1,27 miliarde lei, fără TVA. Sursele de finanțare ale contractului sunt asigurate de la bugetul de stat și fonduri externe rambursabile – credit extern JICA. Durata contractului este de 4 ani de la data emiterii Ordinului de Începere.

Tot în aceeași zi, o asociere condusă tot de Gulermak și din care mai fac parte subsidiara românească a gigantului francez Alstom și gălățenii de la Arcada a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția primei magistrale de metrou din Cluj-Napoca. Valoarea eventualei înțelegeri ar fi de 8,6 miliarde lei.

Pe lângă lucrările la structura de rezistență, contractul le cuprinde și pe cele la calea de rulare, finisaje, sisteme de instalații, sistemul de automatizare a traficului și racordare la rețeaua electrică. Durata contractului va fi de 7 ani și 8 luni, iar garanția lucrărilor de 5 ani.

Gulermak este o firmă cu experiență bogată în execuția infrastructurii de metrou, dobândită în special prin proiecte finalizate în țara de origine, cum ar fi prelungirea Magistralei 7 din Istanbul, un proiect care cuprinde 17,5 km de linie dublă și 15 stații. Tot Gulermak, împreună cu Astaldi, a realizat lucrări pe Magistrala 4 din Istanbul, acestea incluzând 26,3 km de linie dublă și 17 stații.

Firma din Turcia a finalizat, împreună cu Alstom, lucrările pentru extinderea cu 15 km de linie dublă a rețelei de metrou din Dubai. În Europa, Gulermak a executat lucrările pentru Magistrala 2 din Varșovia, care cuprinde 6,5 km de linie dublă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii