Turcia, România şi Bulgaria vor semna în ianuarie un acord pentru îndepărtarea minelor din Marea Neagră
Turcia, România și Bulgaria au planificat să semneze un acord în luna ianuarie referitor la un plan comun de eliminare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, conform declarațiilor făcute sâmbătă de către ministrul turc al apărării, Yasar Guler, în urma unor luni de discuții între aliații din NATO, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Conform declarațiilor lui Yasar Guler, „Inițiativa trilaterală” va implica inițial doar Turcia, România și Bulgaria, iar miniștrii apărării din aceste țări au programat să organizeze o ceremonie de semnare la Istanbul pe 11 ianuarie.
„Din cauza războiului dintre Ucraina şi Rusia, există mine plasate atât în porturile ucrainene, cât şi în cele ruseşti. Acestea se desprind uneori şi ajung în strâmtorile noastre din cauza curentului”, le-a explicat Guler jurnaliştilor.
„Navele noastre de deminare vor efectua patrulări constante până la punctul în care se termină graniţele (maritime) ale României”, a adăugat el.
În aprilie 2022, Turcia, România și Bulgaria au avut întâlniri cu oficiali din Georgia, Polonia și Ucraina pentru a discuta despre eliminarea minelor în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Miniștrii apărării din cele trei țări au continuat discuțiile privind acest plan la o reuniune NATO desfășurată la Bruxelles în luna octombrie, iar ulterior, în Ankara, luna trecută, lucrând în vederea finalizării inițiativei.
Într-o altă dezvoltare, Marea Britanie a anunțat luni că va dona două nave specializate în depistarea și distrugerea minelor către Marina ucraineană. Această acțiune are loc în cadrul înființării unei noi coaliții de apărare maritimă alături de Norvegia, având ca scop consolidarea operațiunilor maritime ale Ucrainei.
Turcia, având relații bune atât cu Kievul cât și cu Moscova, cooperează și cu Națiunile Unite, Ucraina și Rusia în eforturile de a reactiva inițiativa referitoare la transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Această inițiativă a fost abandonată de Moscova în vara anului trecut, însă nu au fost observate semne publice de progres în cadrul acestor discuții.
foto: Forțele Navale Române
Comentarii