Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Turcia nu se grăbește să accelereze ratificarea aderării Suediei la NATO: „La momentul potrivit”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc va discuta despre candidatura Suediei la aderarea la NATO în cadrul agendei sale obișnuite, deoarece nu este considerată o chestiune urgentă pentru Ankara, relatează Reuters.

Președintele Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege de ratificare a aderării Suediei la NATO, care a fost salutat de Suedia, deoarece deschide calea pentru includerea lor în alianța occidentală de apărare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că dorește un „vot rapid” din partea parlamentului turc și că procesul „decurge bine”. Însă președintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului, Fuat Oktay, a declarat că Turcia nu se grăbește.

„Aderarea Suediei la NATO este doar unul dintre acordurile internaționale de pe agenda noastră, care așteaptă să fie ratificat”, a declarat Oktay la o reuniune a legislatorilor. „O vom discuta la momentul potrivit în cadrul propriilor noastre priorități… Ceea ce este urgent pentru alții nu este neapărat urgent pentru noi”.

Proiectul de lege pentru aderarea Suediei la NATO urmează să treacă prin aprobarea unei comisii înainte de a fi supus votului întregului parlament, urmat de semnătura președintelui Erdogan. Suedia, împreună cu Finlanda, a solicitat anul trecut aderarea la NATO ca măsură de securitate în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

În timp ce aderarea Finlandei a fost confirmată în aprilie, candidatura Suediei a suferit întârzieri din cauza obiecțiilor din partea Turciei și Ungariei. Turcia a insistat ca Suedia să ia măsuri împotriva susținătorilor PKK și a unui grup legat de o tentativă de lovitură de stat din 2016 înainte de a obține aprobarea, deoarece Turcia le consideră pe ambele organizații teroriste.

În iulie, Suedia a adoptat o nouă lege antiteroristă. Cu toate acestea, parlamentul ungar a ținut în incertitudine candidatura Suediei la aderarea la NATO încă de anul trecut. Partidul naționalist aflat la putere în Ungaria susține că securitatea Suediei nu este în pericol și contestă ceea ce consideră nefondate afirmațiile suedeze potrivit cărora ar fi subminat democrația în Ungaria.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii