Tun de peste 5 milioane euro, dat de familia lui Paul Stănescu în Delta Dunării. Parchetul European investighează afacerea, anunță un secretar de stat
Parchetul European a cerut Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură documentele privind cererile de subvenții europene depuse de două firme apropiate secretarului general al PSD, Paul Stănescu, pentru stuful din Delta Dunării, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, fost șef al APIA.
„Într-adevăr, începând cu 2023 au devenit suprafețe eligibile și suprafețele din Delta Dunării (printr-o lege promovată de actualul ministru al Agirculturii, Florin Barbu -n.r.). (…) Sunt vreo patru firme care au depus pentru aceste suprafețe (…) Și într-adevăr, probabil s-a făcut vreo reclamație și sunt verificări făcute de Parchetul European. Au cerut documente, contractele, și APIA a trimis aceste documente”, a declarat secretarul de stat, într-un interviu la Europa Liberă.
Cazul a intrat în atenția procurorilor după ce o anchetă realizată de emisunea „România, te iubesc!”, difuzată pe Pro TV, a scos la iveală că o modificare legislativă promovată de actualul ministru al agriculturii, Florin Barbu, transforma terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții. Proiectul a fost votat rapid de parlamentari și ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Cele două firme care controlau tăierile de stuf din Deltă au depus acte pentru a primi banii europeni, iar după difuzarea anchetei Ștefan Stănescu și soția preotului au ieșit din acționariatul celor două societăți.
Așa au ajuns ca două firme, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al secretarului general PSD, să ceară subvenții europene pentru stuf în cuantum de 5 milioane de euro, sumă blocată în acest moment din cauza suspiciunilor semnalate de jurnaliști.
Ministrul agriculturii: Nu știam
Întrebat despre această modificare legislativă prin care „baronul” PSD de Olt ar putea pune mâna pe 5 milioane de euro, ministrul Florin Barbu susține că nu știa cine ar fi potențialii beneficiari.
„Nu știam că fiul domnului Paul Stănescu este în aceste societăți pentru care UE a dat aprobare pentru plata pășunilor cu stuf în România. Corpul de control verifică documentele pentru legalitate privind subvențiile. Nu vorbim numai de stuf, nu numai de vaca de lapte, nu vorbim doar de vegetal, este pentru toate subvențiile din România”, a declarat Florin Barbu, citat de Digi24.
Legea USR pentru revenirea la vechea prevedere, avizată pozitiv
Comisia de agricultură din Senat a acordat, luni, raport favorabil propunerii legislative a USR de abrogare a unor prevederi din OUG 34/2013 prin care terenurile mlăştinoase şi stufărişurile au fost incluse în categoria pajiştilor, relatează Agerpres.
„Biosfera Delta Dunării este o zonă protejată şi am citit cu foarte mare uimire punctul de vedere al guvernatorului Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, care spunea că aceste activităţi de recoltare a stufului nu pot să aducă decât un echilibru în Deltă. Zeci de ani, Delta Dunării a funcţionat foarte bine mersi, iar brusc are nevoie de o lege prin care firmele domnului Paul Stănescu pot să cureţe tot stuful de acolo, ca să existe un echilibru în Deltă!”, a afirmat deputata USR Diana Buzoianu, iniţiator al propunerii legislative.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii