Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Tun de 2 milioane de lei la Primăria lui Piedone. Schema prin care contractul a fost dat fără licitație unei firme de casă

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 mai 2024

O nouă achiziție extrem de controversată încheiată de Primăria Sectorului 5. După la începutul acestui an a atribuit fără licitație firmei Geca Impex o achiziție de 1 milion de lei, instituția condusă de Cristian Popescu Piedone a repetat manevra. Potrivit informațiilor publicate de Hotnews.ro pe care suntem în măsură să le confirmăm, la finalul lunii aprilie, Geca a obținut, tot fără licitație, contracte în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei.

Primăria Sectorului 5 a achiziționat, la începutul acestui an, locuri de joacă, bănci, coșuri de gunoi și echipamente de fitness în valoare de 1 milion de lei. În loc să lanseze licitație publică, fapt ce ar fi presupus întocmirea unui caiet de sarcini, dar și efectuarea de verificări de către Agenția Națională de Achiziții Publice, administrația Piedone a împărțit achiziția în 12 contracte mai mici, sub pragul prevăzut de lege.

Aceeași schemă a fost folosită și la finalul lunii trecute. Primăria Sectorului 5 a încheiat cu Geca Impex, în intervalul 29 – 30 aprilie, alte 11 contracte pentru achiziția mobilier urban (coșuri, bănci), aparate de fitness, porți și lucrări de reparație la terenurile de sport. Valoare totală a înțelegerilor este de aproape 2 milioane de lei.

O firmă cu lipici la banii publici

Societatea Geca Impex este deținută de către Gelu Palamaru și Verona Palamaru. Înființată în 2002, firma a obținut de-a lungul vremii numeroase contracte cu statul. În 2018, Libertatea a scris că Geca Impex, într-o asociere din care a mai făcut parte Ro-Verde Landscaping, Cris Garden, World Garden Grup și Rulouri de Gazon SRL, a montat gazon pe liniile de tramvai din Sectorul 5. Prețul plătit de Primăria condusă de Daniel Florea a fost de 7,9 milioane de lei fără TVA.

Ulterior, aceeași firmă a fost contractată de către administrația Gabriel Mutu din Sectorul 6 pentru a realiza lucrări de înierbare a liniei de tramvai pe Bulevardul Timișoara. Așa cum Mainnews.ro a atras atenția la vremea respectivă, lucrările au fost prost efectuate, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii de tramvai, dar și a magistralei de termoficare aflată dedesubt.

Legea interzice divizarea achizițiilor

Divizarea contractelor de achiziție publică în mai multe contracte de valoare mai mică cu scopul de a evita organizarea unei licitații este o veche meteahnă a administraților din România. De altfel, chiar Primăria Sectorului 5 a aplicat un model similar în septembrie 2020, atunci când a administrația lui Daniel Florea încredințat direct 198 de contracte pentru rechizite către două societăți, așa cum a arătat publicația Buletin de București. De asemenea, Mainnews.ro, a dezvăluit cum, în timpul în care funcția de primar era deținută tot de Daniel Florea, Primăria Sectorului 5 a dat către două firme un contract de 500.000 de euro pentru panouri din plexiglas, după ce împărțit achiziția în 18 contracte mai mici.

În schimb, legea achizițiilor publice interzice foarte clar utilizarea acestor tertipuri.

Autoritatea contractantă nu are dreptul de a diviza contractul de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică şi nici de a utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate a contractului de achiziţie publică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire reglementate de prezenta lege”, se arată la art. 11 alin. 2 din Legea nr. 98 din 2016 privind achizițiile publice.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW