Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Tudorel Toader, despre o posibilă Secție Specială 2.0: Pare o chestiune formală, să declari că am desființat SIIJ, dar am înființat altceva care poartă alt nume

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2021

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției susținut de PSD și ALDE, a explicat, într-o declarație acordată Main News, că înființarea unei noi Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ar fi doar o măsură formală, în cazul în care ar avea aceleași competențe și atribuții ca actuala Secție Specială. 

Se numește voință politică. Dacă înființezi o secție cu aceleași competențe și atribuții, pare o chestiune formală – să declari că am desființat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dar am înființat altceva care poartă alt nume, dar e tot fostul SIIJ”, a declarat Tudorel Toader, pentru Main News.

Fostul ministru al Justiției susține că în locul Secției Speciale se poate înființa o structură independentă, cum e cazul DNA și DIICOT.

SIIJ-ul, dacă este opera voinței legiuitorului, cum spune CJUE și CCR, legiuitorul poate să îl și desființeze. Eu am fost procuror, la început de carieră, era o secție specială la Parchetul General care avea ca obiect de activitate anchetarea faptelor comise de magistrați”, a adăugat fostul ministru al Justiției.

Context

Declarațiile fostului ministru vin în contextul în care, în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă, pe domeniul Justiției, este prevăzut că, până la data de 31 martie 2022, parlamentarii vor desființa controversata Secție Specială și vor înființa o nouă structură care „să ofere garanții de independență a magistraților și să asigure mecanisme pentru o reală răspundere a judecătorilor și procurorilor”.

Mai mult, ministrul propus la Justiție, Cătălin Predoiu, a precizat, la finalul audierilor din Comisia de specialitate a Parlamentului, că desființarea Secției Speciale se va face după o consultare cu magistrații și asociațiile procurorilor. Deși nu a avansat o soluție, a menționat că ia în calcul inclusiv înființarea unei noi secții ce ar urma să preia dosarele aflate pe rolul SIIJ.

Magistratura trebuie să îşi găsească un consens. Soluţia nu poată să vină decât din discuţii cu magistraţii, astfel încât toată lumea să primească toate garanţiile pe care le caută(…)Nu s-a trecut la legiferare şi este un efort de făcut, iar Parlamentul va avea un rol esenţial”, a spus Predoiu, despre desființarea SIIJ, în timpul audierilor din Comisii.

Tudorel Toader a fost ministru al Justiției în anul 2018, când Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost înființată.

SIIJ-ul acesta, știți că a fost înființat ca inițiativă parlamentară, prin Legea 207/2018. După aceea, SIIJ-ul trebuia să funcționeze începând cu data de 23 octombrie 2018, cu procurori selectați de o comisie a CSM-ului. Nu se operaționaliza comisia aceea, nu desemnau procurorii în SIIJ, pentru că reprezentantul secției de procurori nu era desemnat”, a precizat Tudorel Toader.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW