Stirile zilei

Trump promite că va obține Groenlanda „într-un fel sau altul” și îi ademenește pe localnici: „Vă vom face bogați”

Într-un discurs susținut marți în fața Congresului, președintele american Donald Trump a readus în discuție ambiția sa de a adăuga Groenlanda pe harta Statelor Unite, prezentând această posibilă schimbare ca pe o oportunitate de securitate și prosperitate pentru locuitorii insulei, transmite Reuters.

„Vă vom menţine în siguranţă, vă vom face bogaţi şi, împreună, vom duce Groenlanda la înălţimi cum nu aţi crezut niciodată că este posibil”, a afirmat Trump, adresându-se comunității de pe insula aflată sub suveranitatea Danemarcei.

Șeful statului a subliniat că, deși Groenlanda are o populație redusă, „este o bucată de pământ foarte, foarte mare şi foarte, foarte importantă pentru securitatea militară”, punctând astfel importanța sa strategică.

Deși majoritatea locuitorilor Groenlandei susțin ideea desprinderii de Danemarca, sondajele de opinie arată că integrarea în Statele Unite nu este o opțiune favorizată de aceștia. Cu toate acestea, Trump rămâne hotărât.

Încă dinaintea începerii celui de-al doilea mandat prezidențial, el a declarat că își dorește să facă din Groenlanda parte a SUA, în ciuda faptului că Danemarca a respins categoric posibilitatea unei vânzări.

Situată pe o rută esențială între Europa și America de Nord și bogată în resurse minerale, insula joacă un rol-cheie în sistemul american de avertizare pentru rachetele balistice. „Avem nevoie de ea, într-adevăr, pentru securitatea internaţională”, a argumentat Trump.

În același discurs, el a transmis un mesaj direct către locuitorii Groenlandei: „Vă susţinem cu tărie dreptul de a vă determina propriul viitor şi, dacă alegeţi, vă urăm bun venit în Statele Unite ale Americii”.

Trump a precizat că administrația sa „lucrează cu toţi cei implicaţi” pentru a face Groenlanda parte a SUA și a adăugat, într-un mod care a stârnit râsete printre colegii săi republicani: „Cred că o vom obţine, într-un fel sau altul, o vom obţine”.

Aceste declarații au reaprins dezbaterile despre independența Groenlandei, determinând voci din interiorul mișcării separatiste să ceară negocieri accelerate cu Danemarca pentru secesiune.

Cu toate acestea, partidul de guvernământ al Groenlandei, Inuit Ataqatigiit, a subliniat că nu intenționează să forțeze un referendum imediat după alegerile din 11 martie, invocând posibile riscuri economice și sociale.

Ambasadorul Danemarcei la ONU, Christina Markus Lassen, a reiterat că „viitorul Groenlandei este într-adevăr decizia poporului Groenlandei” și că țara sa recunoaște dreptul insulei la autodeterminare.

În același timp, Lassen a subliniat că Danemarca colaborează deja strâns cu NATO și SUA pentru a consolida securitatea în regiunea arctică, subliniind importanța alianței transatlantice în acest context.

foto: X

Articole Recomandate

Back to top button