Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Trump, cercetat penal pentru posibile încălcări ale legii spionajului. FBI a recuperat 11 seturi de documente clasificate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 13 august 2022

Donald Trump este cercetat penal pentru posibile încălcări ale legii privind spionajul. FBI a recuperat 11 seturi de documente clasificate din perchezițiile efectuate la începutul săptămânii la Mar-a-Lago, inclusiv unele materiale marcate drept „top secret”. Ancheta vizează potenţiala încălcare a legilor privind spionajul şi deţinerea neautorizată de materiale clasificate.

Departamentul de Justiție a confiscat 11 seturi de documente clasificate din reședința de la Mar-a-Lago a fostului președinte Donald Trump în timp ce executa un mandat de percheziție în această săptămână pentru posibile încălcări ale Legii spionajului și alte infracțiuni, potrivit unor documente judiciare desecretizate și publicate vineri.

Chitanța de proprietate, care a fost, de asemenea, făcută publică vineri, pentru reședința Mar-a-Lago a lui Trump arată că unele dintre materialele recuperate erau marcate ca fiind „top secret/SCI” – unul dintre cele mai înalte niveluri de clasificare.

Mandatul de percheziție identifică trei infracțiuni federale pe care Departamentul de Justiție le analizează în cadrul investigației sale:

  • încălcări ale Legii spionajului,
  • obstrucționarea justiției
  • și manipularea penală a documentelor guvernamentale.

Includerea infracțiunilor indică faptul că Departamentul de Justiție are motive întemeiate pentru a investiga aceste infracțiuni în timp ce colecta probe în cadrul percheziției. Nimeni nu a fost acuzat de nicio infracțiune până în acest moment.

Mandatul nu a detaliat subiectul acestor documente clasificate, dar a menționat că agenții federali au confiscat doar un set marcat „top secret/SCI”.

Agenții au luat, de asemenea, patru seturi de documente „strict secrete”, trei seturi de documente „secrete” și trei seturi de documente „confidențiale”, arată documentele judiciare. În total, mandatul desecretizat arată că FBI a ridicat peste 20 de cutii, precum și dosare cu fotografii, seturi de materiale guvernamentale clasificate și cel puțin o notă scrisă de mână.

Mandatul, care a fost desigilat și făcut public în urma ordinului unui judecător federal, a fost obținut de CNN înainte de publicarea sa oficială. Momentul marchează o săptămână fără precedent, care a început cu percheziția – o etapă de colectare a probelor într-o anchetă de securitate națională.

Mandatul de percheziție dezvăluie noi detalii despre amploarea anchetei FBI

În timp ce detaliile despre documentele în sine rămân rare, legile citate în mandat oferă noi informații despre ceea ce căuta FBI-ul când a percheziționat casa lui Trump, un pas care a provocat o furtună de critici din partea celor mai apropiați aliați ai fostului președinte.

Legile se referă la „distrugerea sau ascunderea de documente pentru a obstrucționa investigațiile guvernamentale” și la îndepărtarea ilegală de documente guvernamentale, potrivit mandatului de percheziție publicat vineri.

De asemenea, printre legile enumerate se numără și una cunoscută sub numele de Espionage Act, care se referă la „recuperarea, stocarea sau transmiterea de informații privind apărarea națională sau de materiale clasificate”.

Toate cele trei legi penale citate în mandat sunt din titlul 18 din Codul Statelor Unite. Niciuna dintre ele nu se bazează exclusiv pe faptul că informațiile au fost considerate neclasificate.

Unul dintre obiectele mai puțin sensibile luate din reședința lui Trump, potrivit unei chitanțe a proprietății, a fost un document despre grațierea lui Roger Stone, un aliat fidel al lui Trump care a fost condamnat în 2019 pentru că a mințit Congresul în timpul anchetei sale privind ingerința rusă în alegerile din 2016. (Trump l-a grațiat pe Stone înainte de a părăsi funcția, protejându-l pe Stone de o pedeapsă de trei ani de închisoare).

Nu este clar cum documentul care se referă la Stone, confiscat în timpul percheziției, are legătură cu ancheta penală mai amplă privind posibila manipulare defectuoasă a materialelor clasificate de către Trump.

În timpul percheziției, agenții FBI au recuperat, de asemenea, materiale despre „președintele Franței”, potrivit mandatului. Ambasada Franței la Washington nu a fcut declarații publice pe acest subiect până acum.

FBI a percheziționat „Biroul 45” de la Mar-a-Lago

Documentele judiciare publicate vineri oferă, de asemenea, noi detalii despre percheziția în sine și au dezvăluit că agenților FBI li s-a permis accesul doar în anumite locații din Mar-a-Lago în timp ce cercetau reședința lui Trump în căutarea unor potențiale dovezi de infracțiuni.

Judecătorul a autorizat FBI să percheziționeze ceea ce a numit „Biroul 45”, o referire aparentă la locul lui Trump în istorie ca al 45-lea președinte. Agenților li s-a permis, de asemenea, să percheziționeze „toate celelalte camere sau zone” de la Mar-a-Lago care au fost la dispoziția lui Trump și a personalului său pentru a depozita cutii și documente.

„Locațiile care urmează să fie percheziționate includ Biroul 45, toate camerele de depozitare și toate celelalte camere sau zone din incintă folosite sau disponibile pentru a fi folosite de FPOTUS și de personalul său și în care ar putea fi depozitate cutii sau documente, inclusiv toate structurile sau clădirile de pe proprietate”, se arată în mandat, folosind acronimul „FPOTUS” pentru a se referi la fostul președinte al Statelor Unite.

În cererea de mandat înaintată de FBI judecătorului se precizează în mod specific că agenții federali vor evita zonele închiriate sau folosite de terți, „cum ar fi membrii Mar-a-Lago” și „apartamentele private ale oaspeților”. Trump este proprietarul acestei proprietăți întinse, care este reședința sa principală, precum și un club și un complex exclusiv pentru membri.

„Este un conac cu aproximativ 58 de dormitoare, 33 de băi, pe o proprietate de 17 acri”, au declarat agenții FBI în cererea lor, descriind proprietatea Mar-a-Lago.

Trump nu s-a opus eliberării mandatului de percheziție

Percheziția FBI la complexul din Palm Beach, Florida, de luni, a fost urmată de zile de tăcere din partea Departamentului de Justiție, așa cum este practica obișnuită a departamentului în cazul investigațiilor în curs.

Apoi, joi, procurorul general Merrick Garland a anunțat că departamentul a făcut demersuri pentru desecretizarea mandatului de percheziție și a două anexe, inclusiv o listă de inventar, dar a subliniat, de asemenea, că o parte din activitatea departamentului trebuie să se desfășoare în afara spațiului public.

„Facem acest lucru pentru a proteja drepturile constituționale ale tuturor americanilor și pentru a proteja integritatea investigațiilor noastre”, a declarat Garland, explicând totodată că nu va oferi mai multe detalii despre baza percheziției.

Trump a declarat joi seara târziu, într-o postare pe platforma sa Truth Social, că „nu se va opune publicării documentelor” și că „face un pas mai departe, ÎNCURAJÂND publicarea imediată a acestora”.

Instanța a dat instrucțiuni Departamentului Justiției să se consulte cu Trump cu privire la cererea sa de desecretizare a documentelor mandatului și a stabilit un termen limită de vineri pentru a raporta dacă se opune sau nu eliberării acestora.

Echipa lui Trump contactase avocați externi cu privire la modul în care să procedeze, iar orbita fostului președinte a fost luată prin surprindere de anunțul lui Garland.

Într-o pereche de postări pe Truth Social după declarația lui Garland, Trump a continuat să susțină că avocații săi „cooperează pe deplin” și că a dezvoltat „relații foarte bune” cu anchetatorii federali înainte de percheziția de luni de la Mar-a-Lago.

„Totul era în regulă, mai bine decât majoritatea președinților anteriori, iar apoi, de nicăieri și fără niciun avertisment, Mar-a-Lago a fost percheziționat, la ora 6:30 dimineața, de un număr FOARTE mare de agenți”, a arătat fostul locatar de la Casa Albă.

Foto: Donald J Trump/ Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW