Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Tribunalul Penal Internaţional deschide o anchetă pentru crime de război care vizează și penitenciarele din România

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 7 martie 2020 Etichete: , , ,

Tribunalul Penal Internaţional a autorizat, joi, deschiderea unei anchete pentru crime de război şi crime contra umanităţii care au fost produse de americani în Afganistan. Ancheta TPI va include și verificarea unor penitenciare din România, Polonia și Lituania care au fost operate de SUA.  

”Procuratura este autorizată să înceapă o anchetă privind presupuse crime comise pe teritoriul Afganistanului începând cu 1 mai 2003”, a declarat judecătorul Piotr Hofmanski, citat de AFP și Reuters.

Instanţa cu sediul la Haga a refuzat inițial, în luna aprilie 2019, să autorizeze deschiderea unei anchete asupra acestor crime din Afgansitan, apreciind că acest lucru ”nu ar servi intereselor justiţiei”.

România – condamnată la CEDO din cauza închisorilor secrete

România și Lituania au fost condamnate, în 2018, de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), din cauza a doi deținuți care au fost încarcerați în închisori secrete.

Prizonierul de te teritoriul României ar fi fost închis între anii 2004 și 2006, în baza Guantanamo – Abd al-Rahim al-Nachiri. După eliberare, acesta a deschis proces împotriva României. Autoritățile din țara noastră nu a confirmat până acum existența unei închisori secrete.

După decizia CEDO România a făcut apel, însă judecătorii europeni au decis în unanimitate să respingă apelul.

Fostul președinte al României a declarat, acum cinci ani pentru Der Spiegel, că în perioada 2002-2003, a aprobat “în principiu” o solicitare a americanilor pentru alocarea unui sediu al CIA în România.

O comisie parlamentară a deschis o anchetă pentru a verifica aceste informaţii, însă nu a fost descoperit nimic. Raportul a fost publicat în Monitorul Oficial din 7 mai 2008.

În raport se arată că la întrebarea dacă există sau au existat baze secrete americane în România, Comisia de anchetă a răspuns negativ.

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la încălcarea drepturilor omului în procese

Un raport realizat de experți britanici în domeniul justiției arată că România este „de departe, cel mai grav violator al drepturilor omului în UE”.

În ceea ce privește tratamentul inuman sau degradant, conform britanicilor, România se clasează după Federația Rusă și Turcia.

România a fost continuu criticată pentru supraaglomerarea din închisori, pentru condiţiile proaste de detenţie dar şi pentru tratamentul de care au parte deţinuţii.

sursa foto: Redacţie

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW