Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Tribunalul București a revocat măsura controlului judiciar pentru Sorina Pintea/ Decizia nu este definitivă

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 2 iulie 2020 Etichete: , ,

Tribunalul București a decis, joi, revocarea măsurii controlului judiciar în cazul fostului ministru al Sănătății, Sorinei Pintea, acuzat de procurorii DNA de luare de mită. Decizia nu este definitivă.

Și luna trecută judecătorii Tribunalului București au decis să îi revoce măsura controlului judiciar, însă Curtea de Apel a întors decizia.

Judecătorii de la Curtea de Apel București, în motivarea prelungirii măsurii controlului judiciar față de Sorina Pintea, consideră că interdicțiile impuse nu îi pun în sănătatea fostului ministru al Sănătății.

„Este adevărat, că aşa cum rezultă din actele dosarului, inculpata este de profesie … şi are la momentul analizării acestei contestaţii unele probleme de sănătate, însă nu se poate aprecia în acest caz, că interdicțiile impuse în cadrul măsurii controlului judiciar depășesc limita rezonabilității și nici că prin aceasta s-ar putea genera consecințe negative asupra dreptului la muncă al inculpatei sau asupra sănătăţii sau vieții private a acesteia,” arată magistrații de la CAB.

Curtea de Apel București a întors decizia  magistraților de la Curtea de Apel București prin care îi era ridicat controlul judiciar Sorinei Pintea

„În continuare este de arătat, că judecătorul de cameră preliminară din cadrul
Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală a apreciat, în mod nejustificat, că pentru asigurarea
bunei desfășurări a procesului penal în ceea ce o priveşte inculpată, nu se impune în
continuare restrângerea libertății de mişcare a acesteia şi supravegherea de către organele
desemnate,” arată CAB.

Potrivit magistraților, având în vedere gravitatea faptelor pentru care este inculpată Sorina Pintea este necesară menținerea interdicțiilor de ieșire din țară și cât și de a nu lua legătura cu martorii din dosar.

„În cauza de faţă, necesitatea menţinerii măsuri preventive reiese din următoarele împrejurări respectiv, limitele de pedeapsă prevăzute de legiuitor pentru infracţiunea cu privire la care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, cuantumul ridicat al sumelor primite cu titlu de mită, calitatea inculpatei de … și …. al unui spital public la momentul comiterii faptei, perseverența infracțională determinată de comiterea infracțiunii în formă continuată și chiar şi acceptarea, în data de 28.02.2020, a posibilității primirii în viitor și a altor sume de bani necuvenite, inculpata nu a dat declaraţii în cauză, nu a recunoscut săvârşirea faptei, astfel că se poate aprecia în mod întemeiat, că se impune menţinerea obligaţiei de a nu părăsi teritoriul ţării cât şi de a nu comunica cu martorii, obligaţii care vor împiedica sustragerea inculpatei de la desfăşurarea procesului penal şi vor asigura bunul mers al procesului penal. În continuare soluţionării cauzei, judecătorul de cameră reliminară sau instanţa, în funcţie de scopul urmărit pentru soluţionarea cauzei în condiţii de celeritate şi temeinicie, poate aprecia necesitatea sau utilitatea menţinerii, pe parcursul
derulării procedurilor penale, a măsurii preventive a controlului judiciar,” se mai precizează în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel București.

Acuzațiile procurorilor

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru că ar fi primit, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, în legătură cu un contract la Spitalul Județean Baia Mare.

Potrivit procurorilor DNA, sumele reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziții publice pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de Spitalul Județean Baia Mare, cu o societate comercială.

De cealaltă parte, avocații Sorinei Pintea susțin că fostul ministru al Sănătății nu ar fi avut cunoștință despre suma de bani pe care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit-o în biroul său.

Doamna Sorina Pintea se află într-o luptă nedreaptă, întrucât este obligată să își apere întreaga carieră și probitate profesională dintr-o postură vulnerabilă, starea sa de sănătate fiind una precară, agravată pe fondul privării de libertate”, se arată într-o scrisoare trimisă de avocați.

 

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW