Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Trei sferturi din români au încredere în Raed Arafat. Șeful DSU, personalitatea publică a momentului 

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 10 aprilie 2020 Etichete: , , , , ,

Raed Arafat se bucură de încrederea a peste trei sfertul dintre români. Potrivit unui studiu al Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), șeful DSU este acum, în plină criză provocată de pandemia de COVID–19, personalitatea momentului.

Cea mai mare încredere în șeful DSU o au votanții PNL și PSD. Încredere mai puțină în Raed Arafat au votanții Alianței USR+PLUS, cei indeciși, cei care nu răspund și cei care nu votează la alegerile parlamentare.

39% din români au încredere în Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis este creditat cu multă și foarte încredere din partea a 39% dintre respondenți. Respondenții care declară că votează la alegerile parlamentare cu PNL sunt cei care au încredere ridicată în șeful statului.

În acest timp, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se bucură de încrederea a 37% dintre cei chestionați, în timp ce  în Premierul Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spun că au încredere un sfert dintre participanții la studiu.

În Ludovic Orban și în ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au încredere ridicată în proporții mai ridicate votanții PNL, în timp ce în ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe lângă votanții PNl au încredere ridicată și cei care votează cu alt partid decât PNL, PSD, Alianța USR+PLUS.

 Armata prezintă cea mai mare încredere

# 84% dintre participanții la studiu au multă și foarte multă încredere în instituția Armatei.

# Trei sferturi dintre români au multă și foarte multă încredre în IGSU, mai bine de două treimi în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

# În Jandarmerie au încredere multă și foarte multă 65% dintre participanții la studiu.

# Biserica și Poliția Română se află la egalitate, fiecare fiind creditate de încrederea a 61% dintre participanții la acest studiu.

# În Guvern au multă și foarte multă încredere doar un sfert dintre participanții la studiu, în timp ce în Ministerul Sănătății și în Ministerul Afacerlor Interne încrederea depășește 50%

Votanții PSD au mai mare încredere în Jandarmerie, Armată și Biserică.

Votanții PNL manifestă încredere mai mare în Armată, Guvern, Ministerul Afacerilor Interne, CNSSU, IGSU, Poliția Română și Poliția Locală.

Părerea românilor despre felul în care autoritățile au gestionat criza provocată de Covid-19

# 6 din 10 români se raliază opiniei conform căreia Guvernul a ascuns informații cu privire la pandemia de COVID-19.

# 1 din 2 români sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul Orban a reacționat rapid.

# Mai puțin de jumătate sunt de acord cu faptul că Guvernul României a comunicat clar.

# 57% nu sunt de acord cu opinia conform căreia Guvernul a pus la dispoziția insitituțiilor și profesioniștilor din sistemul sanitar mijloacele necesare pentru a se lupta cu virusul SARS-CoV2.

# Mai mult de două treimi dintre participanții la studiu apreciază măsurile propuse de Guvernul României în criza provocată de pandemia de COVID – 19 ca fiind bune și foarte bune.

# Măsura de a reduce salariile bugetarilor cu 25% este dezaprobată de peste jumătate dintre respondenți.

# Mai mult de 9 din 10 respondenți cunosc faptul că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună și peste 8 din 10 români au o părere bună și foarte bună cu privire la această decizie.

# 95% dintre participanții la studiu cred că măsurile unor autorități locale din România de a institui obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice.

# 6 din 10 respondenți cred că măsurile luate de Guvern pe durata pandemiei de COVID – 19 vor avea efecte preponderent pozitive asupra sănătății populației, dar și asupra digitalizării serviciilor publice și doar 21% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv asupra economiei. 47% cred că măsurile vor avea un impact pozitiv în ceea ce privește interacțiunea între oameni.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat în perioada 7 – 8 aprilie 2020, al patrulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocată de pandemia de COVID – 19. Studiul IRES poate fi văzut AICI.

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW