Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Trei mari proiecte de infrastructură din București ar putea fi transferate de PMB

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 martie 2021

În condițiile în care conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, primarul Nicușor Dan își dorește ca lucrările la Pasajul Doamna Ghica, modernizarea bulevardului Prelungirea Ghencea,  parcarea de tip park&ride Pantelimon-Vergului și investițiile în școli să fie finanțate de primăriile de sector sau de către Compania Națională de Investiții.

„Conturile Primăriei sunt în continuare blocate ceea ce înseamnă că nu putem să facem investiţii. Nu o să existe bani în Bugetul PMB nici pentru lucrările de la Doamna Ghica nici pentru şcoli, motiv pentru care sunt în discuţii cu primarii de sector pentru preluarea lucărilor de investiţii în şcoli pe care le are PMB. Pentru lucrarea de la intersecţia Doamna Ghica dar şi pentru Prelungirea Ghencea suntem în discuţii pentru ca aceste lucrări să fie realizate fie de Compania Naţională de Investiţii (CNI ) fie de Primăriile de Sector. Nu este normal ca bucureştenii să sufere pentru că există nicşte datorii pe care le are Primăria Capitalei”, a răspuns Nicuşor Dan, la o întrebare adresată de Radio România.

Afaceristul Costică Constanda a pus poprire pe conturile Primăriei Capitalei, după ce municipalitatea nu i-a achitat datoria de 98 milioane de euro.

Pasajul Pasajul Doamna Ghica

Cu toate că ar fi trebuit finalizat, conform contractului, până pe 16 august 2020, șantierul Pasajului Doamna Ghica este aproape blocat iar șansele de dare în folosință până la finalul acestui an sunt pur teoretice.

Primăria Capitalei a încheiat pe 16 mai 2019 un contract cu Trustul de Clădiri Metropolitane (TCM), una din companiile municipale înființate de Gabriela Firea, pentru proiectarea și execuția Pasajului Doamna Ghica, aflat la intersecția Șoselei Colentina cu Strada Doamna Ghica, pe suma de 110 milioane lei fără TVA. Conform înțelegerii, lucrările ar fi trebuit finalizate în 15 luni de la data semnării, cu alte cuvinte, până pe 16 august 2020.

În luna august, TCM a depus proiectul tehnic, pentru care avea 3 luni termen de elaborare.

În fine, pe 23 septembrie 2019 Gabriela Firea a anunțat semnarea autorizației de construirea, precizând că lucrările se vor finaliza în termen de 12 luni, adică până pe 23 septembrie 2020.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Cine se face vinovat de blocarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica

Poate Primăria Sectorului 6 să modernizeze bulevardul Prelungirea Ghencea?

Primăria Capitalei a semnat cu Trustul de Clădiri Metropolitane și contractul pentru obiectivul de „Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti şi Supralărgire Bulevardul Ghencea”, valoarea investiţiei fiind de 122 de milioane de euro. Lucrările au debutat pe 9 septembrie 2019 și ar fi trebuit finalizate în 2 ani. Cu toate acestea, stadiul lucrărilor este incipient, fiind atacat doar primul tronson dinspre strada Brasov spre strada Raul Doamnei.

Noua artera, care va avea aproximativ 6 km, va avea cale dubla de tramvai, două benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete cu dublu sens, trotuare si spatii verzi intre acestea si partea carosabila.
Totodată, se va mai realiza si un nod intermodal (tramvai 41, autobuze si microbuze ale liniilor preorășenești) precum si o parcare de tip park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsa, ulterior, pana la 500 de locuri.

Proiectul începe pe Bulevardul Ghencea, de la Terminalul Tramvaiului 41, traversează intersecția cu strada Brașov, se continua cu Prelungirea Ghencea, se intersectează cu principalele străzi și se termina la intersecția cu Centura Municipiului București, într-un nod intermodal.
Toate intersecțiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate, iar cele cu străzile Brașov, Valea Oltului si Raul Doamnei vor fi semaforizate.

Bugetul consolidat al Sectorului 6, provenit din surse interne și surse externe, din fonduri atrase în ultimii ani, este de circa 1 miliard de lei.

Sursa foto: Facebook / Vlad Toma

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW