Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Trei firme controversare au obținut, fără licitație, contracte cu STB pentru igienizarea mijloacelor de transport în comun

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 iunie 2022

BMF Total Serv, deținută de un consilier local PSD în Sectorul 6, Romprest, acuzată de șantaj de către primarul Sectorului 1, respectiv o asociere condusă de Libro Events, patronată Mihaela Neagu, abonată la contracte cu statul pentru măști în perioada pandemiei, sunt cele trei entități care au obținut contracte cu Societatea de Transport București pentru igienizarea mijloacelor de transport în comun. 

Confruntată cu criticile călătorilor dar și sancțiuni aplicate de Protecția Consumatorilor, conducerea Societății de Transport București a decis externalizarea serviciilor de curățenie în transportul public. Anunțul privind atribuirea contractelor a fost făcut făcut luni, 20 iunie, însă din comunicatul de presă lipseau câteva aspecte esențiale. Cine sunt firmele care se vor ocupa de aceste servicii, durata și mai ales valoarea contractelor. În zadar am încercat să aflăm răspunsurile de la purtătorul de cuvânt al STB, în condițiile în care în sistemul de achiziții centralizate nu fuseseră publicate anunțurile de atribuire.

Cu toate acestea, după trei zile, STB ne-a răspuns în scris la solicitare. Din documentul semnat chiar de directorul general, Adrian Criț, aflăm că trei contracte au fost încheiate, fără licitație, durata lor fiind de șase luni.

Justificarea oficială a STB pentru graba cu care a dat contractele o găsim în anunțul publicat între timp în sistemul de achiziții centralizate: „Situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de entitatea contractanta, în conformitate cu condițiile stricte stabilite de directivă”.

Contractele, pe mâna „băieților deștepți”

Primul, în valoare de 0,82 milioane lei fără TVA, a fost obținut de BMF Total Serv. Înființată în anul 2013, firma aparține lui Constantin Tomescu, consilier local PSD în cadrul Consiliului Local Sector 6 și fost viceprimar al Primăriei Sectorului 6 în perioada în care instituția era condusă de Gabriel Mutu. Anul trecut BMF Total Serv a avut o cifră de afaceri de 86 milioane de lei, respectiv un profit net de 7,1 milioane lei, având în medie doar 18 angajați.

Cel de-al doilea a fost încheiat cu celebra Romprest pentru 4,54 milioane lei fără TVA. Firma, care are în atribuții serviciul de salubritate în Sectorul 1, a ajuns în atenția opiniei publice, după ce a refuzat ridicarea deșeurilor sub pretextul unor datorii acumulate de Primărie. Mai mult, în perioada în care se punea problema rezilierii contractului, încheiat în 2008 de administrația Chiliman,  primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, i-a acuzat pe reprezentanții acestei societății de șantaj. Potrivit HotNews, Romprest este deținută, prin intermediul unor societăți paravan, de Andrei Drăcea și de Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS.

Al treilea contract a fost atribuit către o asociere condusă de Libro Events, cu 435 de angajați anul trecut și o cifră de afaceri de 34 milioane lei. Firma este patronată de Mihaela Neagu. Potrivit tolo.ro, Neagu a lucrat ca director în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, fiind numită cu susținerea PDL de Monica Iacob Ridzi.

Societatea este „abonată” la contracte pe banii statului. Doar anul acesta a obținut mai multe înțelegeri cu instituții publice, în valoare totală de peste 3,5 milioane lei. Conform G4Media, în anul 2018, Libro Events s-a ocupat de organizarea unui spectacol în Sectorul 5, prețul plătit de primăria lui Daniel Florea fiind de 700.000 lei.

Mihaela Neagu este beneficiară a firmei Best Achiziții, cea care în perioada pandemiei de coronavirus a vândut materiale sanitare la suprapreț către mai multe instituții ale statului. Aceeași societate se află în asociere cu firma turcească Otokar în contractul pentru 400 de autobuze încheiat de administrația Firea pentru București.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW