Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Trei bulgari, căutători de comori, au încercat să iasă din România cu zeci de monede medievale, ascunse într-o sticlă de plastic FOTO

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Negru Vodă au descoperit trei bulgari, căutători de comori, cu zeci de monede antice și medievale, descoperite în mai multe situri arheologice din România.

Anchetatorii au apelat la un expert în numismatică, pentru a stabili proveniența monedelor.

„În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit la controlul amănunţit efectuat asupra mijlocului de transport, într-o sticlă din plastic, nu mai puţin de 62 de monede cu inscripţii în limba latină, precum şi patru obiecte.

De asemenea, au fost găsite trei detectoare de metal folosite, cel mai probabil, de ocupanţii autovehiculului pentru a descoperi comori arheologice”, au precizat reprezentanţii Gărzii de Coastă.

Sursă foto: Poliția de Frontieră

De asemenea, s-a deschis dosar penal pentru export ilegal al bunurilor de patrimoniu şi pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic”, a informat Poliția de Frontieră, marți, 24 octombrie.

Sursă foto: Poliția de Frontieră

Un expert în numismatică din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a precizat, după o examinare preliminară, că cele patru obiectele (un vârf de săgeată, trei elemente atipice care pot reprezenta părţi dintr-un ansamblu) şi 62 monede din bronz şi argint sunt de provenienţă romană (secolul al IV-lea d.Hr.), având inscripţii în latină, respectiv de provenienţă medievală (probabil otomane).

Conform sursei citate, arheologii români  vor desfăşura măsuri de conservare preventivă, vor efectua o expertiză detaliată a obiectelor găsite, ulterior vor stabili valoarea acestora, precum şi importanţa pentru patrimoniul istoric.

Sursă foto: Poliția de Frontieră

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW