Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Trei asociații de magistrați din România fac jocurile Rusiei în lupta politică din Republica Moldova. Reprezentanții acestora o acuză pe Maia Sandu cum că ar vrea să-și subordoneze justiția

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 30 iunie 2021

Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România, cunoscute în România pentru pozițiile împotriva DNA, se implică în campania electorală din Republica Moldova împotriva Partidului Acțiune și Solidaritate, declarat pro-european, al președintei Maia Sandu, pe care o acuză că vrea să-și subordoneze justiția. 

Reprezentanții asociațiilor o acuză pe Maia Sandu că ar dori să-și subordoneze justiția prin faptul că l-a revocat din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe controversatul judecător Vladislav Clima, numit în această funcție printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon în ultimele luni de mandat.

Potrivit zdg.md, Vladislav Clima s-a remarcat prin sentințe la mai multe dosare controversate. Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului mun. Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PDM, decizia fiind ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție.

Propaganda rusă a preluat subiectul

Comunicatul, publicat întâi pe portalul stiripesurse.ro, deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa, a fost imediat preluat de întreaga suită de site-uri afiliate Partidului Socialiștilor dar și de Spurnik.md, portalul guvernamental rus de propagandă pro-Kremlin.

La rândul său, deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a preluat subiectul pe pagina personală de Telegram, utilizată ca un veritabil hub pentru răspândirea știrilor false.

Alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova vor avea loc pe 11 iulie. Conform sondajelor de opinie credibile, Partidul Acțiune și Solidaritate, care candidează cu un puternic mesaj anti-corupție, ar putea realiza majoritatea în viitoarea legislatură fără a fi nevoit să recurgă la alianțe.

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW