Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Trebuie Parlamentul să-și exprime votul pentru întreg Guvernul, după demisia miniștrilor USR PLUS? 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 septembrie 2021

Premierul Florin Cîțu a susținut, joi, 16 septembrie, la TVR 1, că nu este necesar ca, după ieșirea USR PLUS de la guvernare, Parlamentul să-și exprime votul pentru întreg cabinetul, ci doar pentru noii miniștri. 

Fără o majoritatea parlamentară clar conturată după ieșirea USR PLUS de la guvernare, premierul Florin Cîțu încearcă pe cât posibil să evite un vot în legislativ asupra întregului cabinet pentru a evita o eventuală demitere. Votarea moțiunii de cezură depusă de USR PLUS și AUR a fost amânată, după ce executivul a reclamat la Curtea Constituțională un presupus conflict juridic cu Parlamentul.

„Aici trebuie să fim foarte atenți. Nu Guvernul merge. Merg cu miniștrii în Parlament. Deci, Guvernul cade doar dacă este o moțiune de cenzură. Dacă nu obține voturile un ministru, nu se întâmplă nimic cu Guvernul”, a declarat Florin Cîțu.

Ce spunea Constituția

Potrivit articolului 85 din Constituția României, Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele poate revoca şi numii,la propunerea premierului, pe unii membri ai Guvernului numai pe baza aprobării Parlamentului.

Articolul 85

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW