Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Traseul final al Autostrăzii Ploiești – Brașov, aprobat de CNAIR. Execuția lucrărilor, estimată la 5,5 miliarde euro

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 iulie 2023 Etichete: , , ,

Cu aproape 2 ani mai târziu decât ar fi trebuit, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat varianta finală de traseu al Autostrăzii Ploiești – Brașov, ale cărei costuri de execuție sunt estimate la 5,5 miliarde euro, fără TVA. Viteza de proiectare a autostrăzii va fi de 80 km/h.

La peste 30 ani de la Revoluție, România nu are încă o autostradă care să lege Capitala de stațiunile montane pe de Valea Prahovei și municipiul Brașov iar premisele sunt încă departe de a fi încurajatoare.

În sertarele din CNAIR nu există documentații suficient de bune pe baza căreia să fie lansate licitații pentru execuția lucrărilor. După ce mai multe tentative de Parteneriat Public-Privat au eșuat lamentabil, responsabilii din compania de drumuri au încheiat, la începutul anului 2021, un contract cu firma Consitrans pentru proiectarea completă a viitoarei șosele de mare viteză, inclusiv studiu de fezabilitate, proiect tehnic și studii de teren.

Acesta nu s-a derulat așa cum ar fi trebuit. Abia acum, cu aproape 2 ani mai târziu decât ar fi trebuit, CNAIR a aprobat varianta finală de traseu propusă de proiectat.

În lungime totală de 112,7 km, inclusiv sectorul Cristian – Râșnov aflat în folosință, Autostrada Ploiești – Brașov va avea 12 noduri rutiere, 13 tuneluri (12,4 km) și 61 de structuri (28,75 km).

Cu toate acestea, suntem încă departe până când vom avea toate documentațiile gata, iar greul abia acum începe. Consitrans va trebuie să demareze în perioada următoare studiile de teren, cea mai costisitoare etapă a activităților de proiectare, având în vedere că presupuse forarea în zone de munte, unele dintre ele greu accesibile.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW