Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Traseul Autostrăzii Comarnic – Brașov trece prin albia râului Prahova. Avertismentul Asociației Pro Infrastructură

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Construirea autostrăzii Comarnic – Brașov pe traseul ales prin studiul de fezabilitate elaborat în anul 2006 va crea grave probleme de mediu, în condițiile în care drumul ar urma să treacă chiar prin albia râului Prahova, atrage atenția Asociația Pro Infrastructură (API).

„Centura Comarnic în lungime de 5,2 km a fost scoasă la licitată pentru proiectare și execuție (305 milioane lei valoarea estimată) la finalul lui august, ofertele urmând să fie depuse pe 23 octombrie. Studiul de fezabilitate ce stă la baza acestui proiect datează din 2006. Discutăm despre un traseu ce merge de-a lungul râului Prahova prin albia acestuia, fiind incluse numeroase lucrări de regularizare ce nu au nicio legătură cu bunele practici prietenoase cu mediul înconjurător. O licitație similară a fost anulată în 2015 din lipsă de ofertanți valizi. Chiar dacă acest proiect se va construi, el va fi inutilizabil în primă fază, neexistând o descărcare a traficului în DN1 în partea de nord a Comarnicului”, afirmă reprezentanții API.

După ce au analizat documentația pentru actualizarea studiului de fezabilitate, reprezentanții asociației susțin că acesta avantajează din start traseul ales în anul 2006, cel care trece prin albia râului Prahova.

„Pe restul sectorului dintre Ploiești și Brașov CNAIR a lansat la începutul lui septembrie (57 milioane lei valoarea estimată) o licitație pentru revizuirea studiului din 2006 amintit mai sus și realizarea proiectului tehnic, obținerea avizelor, a acordului de mediu și a autorizației de construire. Deși declarativ se dorește modificarea traseului din 2006 cu unul alternativ care să nu taie stațiunile de pe Valea Prahovei în două, care să nu presupună regularizarea râului Prahova și care să nu demoleze zeci de imobile, caietul de sarcini spune că varianta din 2006 va fi calificată direct în finala analizei alternativelor de traseu. Existând deja această variantă studiată, va fi mai avantajos pentru viitorul prestator să proiecteze pe același traseu decât să analizeze o soluție complet nouă ce ar presupune numeroase tunele și viaducte scump de investigat. În plus, plățile spre prestator vor fi realizate doar la finalul studiilor cu excepția celor geotehnice unde se permit plăți parțiale, creând premisele pentru aceeași modalitate lentă și necalitativă de realizare a serviciilor în lipsa fluxului de numerar corespunzător”, arată asociația.

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au solicitat CNAIR și decidenților din Ministerul Transporturilor mai multă responsabilitate și viziune în dezvoltarea Autostrăzii Ploiești-Comarnic-Brașov.

Sursa foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/traseul-autostrazii-comarnic-brasov-trece-prin-albia-raului-prahova-avertismentul-asociatiei-pro-infrastructura/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW