Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Tranzacția începutului de an în România: OMV Petrom cumpără Renovatio, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 ianuarie 2024

OMV Petrom a anunțat miercuri achiziția a integrală a Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România. De asemenea, compania va achiziționa de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești.

Potrivit unui comunicat transmis de OMV Petrom, prin acest parteneriat nou format, compania planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro.

Christina Verchere: Progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat

„Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei în sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, a declarat Christina Verchere, director general OMV Petrom.

„Încă de la începuturile sale, Renovatio a țintit către un viitor mai curat și resurse utilizate eficient. Suntem încântați de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în Romania și pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte și valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum și a unui mediu mai sănătos pentru industrie și comunitate”, a transmis Aurel Arion, director general Renovatio.

Conform sursei citate, prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României. Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

Renovatio dispune de peste 400 de puncte de încărcare la nivel național

Odată cu achiziționarea a 100% din acțiunile Renovatio Asset Management, arată sursa citată, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la rețeaua existentă. La sfârșitul anului 2023, rețeaua regionala OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate. Dezvoltarea rețelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România și în regiune.

Renovatio a fost prima companie care a dezvoltat și este proprietarul celei mai mari rețele de stații de încărcare a vehiculelor electrice din România. Finalizarea tranzacțiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW