Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Traian Băsescu nu îi dă șanse lui Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO: „Dânsul știe mai bine ce aspirații are”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Traian Băsescu a declarat la Digi24 că președintele Klaus Iohannis nu are nicio șansă să devină secretar general al NATO. De asemenea, fostul președinte al României consideră că șansele lui Iohannis de reușită în ceea ce privește ocuparea unei funcții de vârf în cadrul Uniunii Europene sunt reduse.

„Dânsul știe mai bine ce aspirații are. Eu, din ce știu, ca proceduri și practici ale acestor instituții, la NATO nu are nicio șansă. În ceea ce privește o funcție înaltă la UE, șef de Comisie, de Consiliu, șeful politicii externe sau președintele Parlamentului, una din funcții e exclusă, cea de președinte a Parlamentului. Mai rămân trei, acolo sunt Franța, Germania, Olanda, adică marii contributori, ce faci cu ei?”, spune Băsescu.

Potrivit fostului președinte, „e greu de presupus că din trei funcții, una va fi alocată României”.

„Eu îi doresc succes, dar trebuie o bătălie diplomatică formidabilă pentru a obține una dintre cele trei funcții disponibile. Foarte probabil, PPE va rămâne cel mai mare partid și va avea posibilitatea să opteze pentru opțiunea de președinte al Comisiei Europene, unde deja au anunțat-o pe Ursula von der Leyen ca opțiune. În același timp, Franța spune Mario Dragi, care e un mare economist, a fost și premier al Italiei, ca neutru. Aici e problema lui. Nu îi contestă nimeni calitățile, dar e neangajat politic. Iar pentru PPE ar fi foarte dificil să ia un tehnocrat care nu vine la grup, când este chemat”, a explicat Băsescu.

„Rămâne de văzut. Oricum, primul favorit este Ursula von der Leyen, cu care a plecat PPE în această campanie. Dacă mă întrebați, eu nu aș vota-o, pentru povestea cu vaccinurile și pentru povestea cu Green Deal”, a ai adăugat Băsescu.

Întrebat dacă diplomația României este destul de influentă pentru a-i asigura președintelui Iohannis o funcție importantă în Uniunea Europeană, Băsescu a declarat că nu este în acest moment, dar că ar putea deveni suficient de influentă prin insistență. De asemenea, fostul președinte a adăugat că l-ar fi susținut pe Klaus Iohannis dacă ar fi fost în continuare membru al Parlamentului European.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii