Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Traian Băsescu exclude demisia din funcția de europarlamentar / Următorii pași după ce rămas fără vila de protocol

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 31 martie 2022

Traian Băsescu a exclus joi, 31 martie, posibilitatea de a-și da demisia din funcția de europarlamentar, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv calitatea fostului președinte de colaborator al Securității.

Nu cred că am de ce, am fost ales cu anunțul CNSAS-ului (n.r. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) făcut, nu a fost un lucru pe care cei care m-au ales l-au aflat după alegere”, a declarat Traian Băsescu, joi, în fața vilei de protocol pe care va trebui să o elibereze în următoarele 60 de zile, în urma deciziei RA-APPS.

Traian Băsescu susține că ar urma să atace la Curtea Constituțională decizia RA-APPS.

N-am sesizat încă nimic la CCR, o să discut cu avocații, să vedem când facem sesizarea la CCR. Nu pot să sesizez CCR doar pe nota transmisă de RA-APPS pe înștiințarea că trebuie să plec în 60 de zile. Trebuie să fie un act de execuție ca să pot sesiza CCR”, a menționat fostul șef de stat.

Totodată, Băsescu susține că va ataca și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

De ce nu aș folosi CEDO? Vizează drepturile omului, vorbim de niște drepturi viagere pe care mi le-a dat legea, s-au luat după ce pierdusem la Curtea de Apel, ceva retroactiv. CEDO deschide dosare atunci când ești nedreptățit, nu când ești privat de judecată. La CEDO ajung oameni care s-au judecat și nu sunt de acord cu decizia finală”, a precizat fostul președinte.

Rămas fără vila de protocol

Având în vedere că are 60 de zile la dispoziție să părăsească vila de protocol, Traian Băsescu a anunțat că va începe să caute un apartament cu 3 camere în București.

Să nu fie izolat de lume că suntem oameni de 70 de ani, să avem magazine în apropiere, piață, stație de metrou. La prețul pieței, un apartament cu 3 camere ne-am dori, asta am stabilit, având în vedere facturile uriașe la încălzire și electricitate”, sunt condițiile puse de fostul președinte.

În acest sens, fostul șef de stat se va folosi de fondurile investite de-a lungul timpului în titluri de stat. Potrivit declarației de avere completată înaintea alegerilor locale din anul 2020, când a candidat la Primăria Capitalei, Traian Băsescu avea titluri de stat în valoare de 1,73 de milioane de lei.

Context

În octombrie 2021, după ce Curtea de Apel București, prima instanță de judecată, a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, Parlamentul a operat modificări la Lege pentru a-l deposeda pe fostul șef al statului de beneficii.

Astfel, a fost adoptat un amendament prin care de acestea nu mai beneficiază foștii președinți dovediți colaboratori ai Securității printr-o sentință definitivă a instanței.

În cazul lui Traian Băsescu sentința definitivă a fost pronunțată marți, 23 martie. Serviciul de Protecție și Pază a retras deja dispozitivul oferit fostului președinte.

Totodată, fostul președinte Traian Băsescu are obligația ca, în termen de 60 zile, să elibereze vila de protocol în care locuiește.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW