Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Traian Băsescu deschide al doilea proces împotriva Serviciului de Protecţie şi Pază

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2022

Fostul președinte Traian Băsescu a deschis la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) un al doilea proces împotriva Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). Băsescu cere să fie anulată decizia prin care i-a fost retras dispozitivul de protecţie şi pază cuvenit foştilor preşedinţi, transmite Agerpres.

Este al doilea proces deschis de fostul președinte al țării în acest sens.

Serviciul de Protecție și Paza nu îi mai oferă servicii de protecție lui Traian Băsescu, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv calitatea fostului președinte de colaborator al Securității.

Traian Băsescu beneficia, conform Legii, de mai multe drepturi acordate persoanelor care au ocupat funcția de președinte al României: pază și protecție de la SPP, autoturism de la SPP, un venit lunar de 75% din indemnizația acordată președintelui în funcție și locuință oferită de stat.

O lege cu dedicație

În octombrie 2021, după ce Curtea de Apel București, prima instanță de judecată, a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, Parlamentul a operat modificări la Lege pentru a-l deposeda pe fostul șef al statului de beneficii. Astfel, a fost adoptat un amendament prin care de acestea nu mai beneficiază foștii președinți dovediți colaboratori ai Securității printr-o sentință definitivă a instanței.

În cazul lui Traian Băsescu sentința definitivă a fost pronunțată marți, 23 martie. Serviciul de Protecție și Pază a retras deja dispozitivul oferit fostului președinte. De asemenea, el a fost somat să părăsească vila de protocol din Primăverii de către Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW