Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot / Ce spune despre întâlnirea Iohannis-Biden

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 20 mai 2024 Etichete: , ,

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică, 19 mai, la Digi24, că ar fi o greşeală ca România să nu livreze un sistem Patriot Ucrainei, armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei armatei ruse, deoarece opţiunea este între a participa sau nu la efortul de a-i opri pe ruşi.

„CSAT ar trebui să judece prioritățile, și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau de a nu participa. Cred că ar fi o mare greșeală a României, cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor înseamnă un risc în plus pentru securitatea națională a României – și nu numai a României. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte a mai precizat că țara noastră comite o eroare dacă nu donează un sistem Patriot către Ucraina, în condițiile în care livrarea nu va fi gratuită, iar România stă cu el „neutilizat”.

„Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a mai spus Train Băsescu.

Ce spune despre întâlnirea Iohannis-Biden

„România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă. În Ucraina mor oameni… vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina

Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: mă duc eu, să mă primească președintele. Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO?

Și n-a primit niciun răspuns. Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a adăugat Băsescu.

Ce șanse sunt ca România să trimită un sistem Patriot în Ucraina

România ar putea acorda pentru Ucraina sisteme de rachete Patriot, o armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei armatei ruse. După ce inițial s-a arătat mai degrabă rezervat în privința unui asemenea scenariu, premierul Marcel Ciolacu a declarat ulterior că subiectul va fi discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Iulian Fota, fost negociator în relația cu Ucraina, despre acordarea de sisteme Patriot: „Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”

Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii