Trafic blocat pe Transfăgărășan, după o cădere de stânci / CNAIR: Nu există măsuri sigure când vorbim despre natură
O cădere de stânci de pe versant a blocat vineri, 20 ianuarie, traficul pe Transfăgărășan (DN7C) la kilometrul 97+20. „Trebuie să ne obișnuim ca aceste căderi de pietre să fie mai frecvente” în următorii ani din cauza instabilității meteorologice, a fost explicația purtătorului de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, care a precizat că instalarea unor plase de protecție nu va garanta siguranța șoferilor.
„Practic, zona în sine fiind montană prezintă aceste riscuri, dar trebuie să ne obișnuim ca aceste căderi de pietre să fie mai frecvente. Anotimpurile s-au schimbat, e mai multă apă care curge pe versanți, este o presiune care sparge stânca. Această avalanșă are loc într-o perioadă marcată de ploi”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, vineri, într-o intervenție la Digi24.
Deși a recunoscut că pe Transfăgărășan nu sunt montate plase de protecție, ci există un proiect în acest sens, Șerbănescu a precizat că „orice plasă punem acolo, natura va învinge măsurile umane”.
„Vom lua măsuri, dar în același timp trebuie să fim conștienți că nu există măsuri sigure când vorbim despre natură, omul nu stăpânește natura(…)Avem în plan ca până în 2024 să montăm plase și copertine, dar cantitatea de pietre va smulge plasele. Singura soluție ar fi decopertarea versantului, ceea ce înseamnă că distrugem natura”, a adăugat Alin Șerbănescu.
Totodată, purtătorul de cuvânt al CNAIR a mai spus că drumul ar urma să fie curățat până vineri seară.
Sursă foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Comentarii